Градската железница е все по-необходима за Пловдив, съобщи за Plovdiv24.bg

...
Градската железница е все по-необходима за Пловдив, съобщи за Plovdiv24.bg
Коментари Харесай

Градската железница - все по-необходима за Пловдив

Градската железница е все по-необходима за Пловдив, заяви за Plovdiv24.bg инж. Гергана Кривошапкова, един от създателите на транспортно-комуникационната скица към новия Общ организационен проект на Пловдив. " Като част от системата на публичния превоз тя е заложена в Общия организационен проект, където по задание трябваше да се изследва до каква степен този план е нужен за Пловдив. Маркирани са трасетата, направени са и доста други неща, само че това би трябвало да продължи “, безапелационна е инж. Кривошапкова.

Тя разясни, че с решителност е потвърдено, че железницата е нужна. За Пловдив е нужна една по-мощна превозваческа система, с цел да може да се поемат главно работните пътувания. " Пловдив го преглеждаме освен в града, има и една дейна зона за въздействие, която е в други общини, само че на процедура хората от тези общини работят в Пловдив, или пресичат територията на града. Това са хората от Стамболийски, Асеновград, Труд, Марково и други. Като се регистрират и тези кореспонденции, тогава изрично се потвърждава нуждата от тази градска железница, която ще е нужна и за задачите на по-далечните кореспонденции “, уточни инж. Кривошапкова.

Тепърва би трябвало да се създадат обосновани пред проектни проучвания, с цел да се види дали железницата ще бъде ефикасна. След това би трябвало да бъде изработен абстрактен план, работен план, и да се пристъпи към реализация.

" По наша груба преценка, за пред проектните проучвания е нужна към година, за идейния план - към още половин година. Така, че е допустимо, в случай че планът се разпореди в този момент, за към година и половина да бъде приключен ", сподели Кривошапкова. Повечето от мотрисите към този момент са налични, хубави, на " Сименс ", настояват от НКЖИ.  

Те също поддържат тази концепция и считат, че е добре Пловдив да има градска железница. Още повече, че градът към този момент има своята инфраструктура за железницата. Това значи, че действително планът няма да е безценен, за разлика от Варна и Бургас, които също желаят градска железница, само че при тях няма причина.  

" Железопътният превоз е по-екологичен, по-добър и ефикасен, както и по-икономичен. Той би трябвало да стане опция на превоза с леки коли. През 2018 година в Пловдив се падаха към 420 автомобила на 1000 поданици, а в този момент те са още повече. Транспортните артерии в Пловдив са недоизградени, градът доста изостава с това, до момента повече се асфалтираха улици, вместо да се строят нови. Затова този план има за цел железницата да стане по-привлекателна за обществото от персоналния превоз “, сподели още инж. Гергана Кривошапкова.

Тепърва ще се изследва неговата успеваемост, само че към този момент е изследвано, че във върхов час към 7000 пасажери могат да се придвижват със S-bahn-а на Пловдив, в случай че планът бъде осъществен. За 10 часа те са 70000, а за 12 часа – още повече.   

Затова всички се надяват да бъде дадена зелена светлина на градската железница в Пловдив. Но и най-успешният и прекрасен проект няма никаква стойност, в случай че няма политическа воля за него “, добави инж. Гергана Кривошапкова.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР