Градската художествена галерия в Пловдив ще покаже от 5 септември

...
Градската художествена галерия в Пловдив ще покаже от 5 септември
Коментари Харесай

Вежди гостува в Пловдив като автор и колекционер

Градската художествена изложба в Пловдив ще покаже от 5 септември до 15 октомври 2019г.  в трите си зали огромната експозиция „ Страсти “,  представяща Вежди Рашидов като създател, само че също по този начин и като колекционер. Изложбата е по покана на Пловдивската изложба, открива се в навечерието на празника на Пловдив и е акцент в Есенния салон на изкуствата в града. Откриването е на 5 септември 2019г. – четвъртък, в 18 часа.

На първия етаж ценителите ще видят близо 50 произведения западноевропейска живопис от огромната персонална сбирка, която актьорът събира от десетилетия с съвсем същата пристрастеност, с която основава личните си творби. В залите на втория етаж е мястото на  22  рисунки, 30 статуи и 18 акварела на Вежди Рашидов.    

 „ Колекционерството при мен стана инцидентно преди доста години, когато в Париж зърнах две хубави картини и ги купих. Интересува ме хубавата живопис, а не имената на създателите. И по този начин години наред групирам платна, които ми харесват, към този момент няма къде да ги държа. Малка част от сбирката демонстрирам в този момент в Пловдив – един град с неповторима история, град, който доста обичам ”, показа Вежди Рашидов. Той ще подари няколко произведения от изложбата на пловдивската Галерия.

Всички картини, акварели, рисунки и статуи бяха персонално подредени от Вежди Рашидов в понеделник. Централно място в залите на първия етаж заема един офорт на Рембранд – специфичен подарък от Светлин Русев. Великолепни мостри западноевропейска живопис от Белгия, Холандия и Франция към този момент могат да се видят в галерията. На втория етаж в една от залите е мястото на „ Портрета в скулптурата ” – тук са изваяните от Вежди Рашидов облици на Йоан Левиев, Георги Трифонов, Кръстан Дянков, Енчо Пиронков, Начо Кръстев /Начо Културата/ и други известни лица, някои от които са емблематични фигури за Пловдив.

Вежди Рашидов има над 50 независими изложения в България, Европа и в света и е притежател на доста авторитетни награди и оценки. Негови произведения са владеене на най-престижни музеи и галерии в света.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР