Градска железница с естакади и тунели, възраждане на тролеите, трамваи

...
Градска железница с естакади и тунели, възраждане на тролеите, трамваи
Коментари Харесай

„Хиперлуп” на Мъск в Пловдив, или делюзиите за градската железница

Градска железница с естакади и тунели, възобновление на тролеите, трамваи по централните булеварди, електробуси… Всички тези фантазии за пловдивския обществен превоз са обсъждани през последните години, а до момента само не се бе говорило за амбициозният план на Илон Мъск за хиперлуп – до през днешния ден! Не смешка  зам.-кметът Стефан Стоянов съобщи, че Общината може да се обърне към канадския милиардер за системата за свръхскоростен левитиращ трен на магнитни релси, ситуиран във вакуумна тръба. Това се случи на дебата за градската железница на Пловдив, който обаче сподели или надълбоко недоумение на концепцията й,или просто в фантазиите си някои съветници получават делюзии.
Прочетете още
Докато обаче всички витаят във въздуха  положението на обществения превоз става все по-отчайващо. Автобусите стават все по-малко, както и пасажерите. В момента градски превоз на процедура употребяват само тези, които нямат опция за други тип предвижване.  „ Щъркелите ” пък са оповестени за зложелател номер 1 на  Общината и пасажерите, само че към момента тя не може да се пребори с превозвачите за премахването им.

Помпозните срещи и медийни изяви за градската железница са съвършени за Община Пловдив в този миг. Просто тъй като от нея нищо не зависи, а всичко се движи от НКЖИ. От една страна градските управляващи се хвалят по какъв начин построяват „ леко метро ”, от друга при проблем на следващия ден – те ще кажат: „ ние нямаме нищо общо ”.  Единственият, който се осмели това да го каже бе общинският консултант Слави Георгиев.

Как ще наподобява градската железница на Пловдив?  

В момента НКЖИ извършва голям европейски план за жп възел Пловдив, с изключение на пробива под гарата, той е и за удвояването на част от жп линиите, повдигането им на бул. „ Копривщица ” с естакада и други ограничения по модернизацията на релсовия превоз.  Това са планове, които се осъществят без значение от така наречен план за градска железница, който се движи от НКЖИ.

Самото държавно сдружение по-късно ще купи влакчета и подвижен  състав и ще нахвърли 13 спирки по съществуващото жп трасе. С други думи влаковете Пловдив – Асеновград и  Пловдив – Скутаре към този момент ще се споделя градска железница, като с изключение на на Централна гара, хората ще могат да слизат и на стадион „ Пловдив ” и другите 4-5 спирки, които се плануват.

В градски условия този тип градска железница е негоден, с изключение на за пловдивчаните, които живеят до  жп гара „ Тракия ” и работят край Гребната база.  Напълно ясно е, че това нито ще ограничи трафика, нито ще поеме част от хората, ползващи градския превоз.

Как би трябвало да наподобява градската железница на Пловдив?  

Идеята на S-Banh е изцяло друга, а именно  да се обхване целия кръг на града, а влаковете да обслужват всички обитаеми места към Пловдив плюс индустриалната зона. За да се случи това обаче би трябвало да се изградят нови коловози и жп линии. Най-важната е да се направи директна жп връзка от Тракия до Филипово. По този метод към този момент ще бъдат обхванати и 6-те районна на Пловдив.  Само този план би коствал милиони, само че никой не приказва за него.

Другото наложително изискване е да има специфични автобусни линии, които да обслужват спирките от градската железница плюс паркинги към тях с построена система Park&Ride (паркирай и пътувай).

Днес се заприказва, че въпросните условия са „ Етап 2 ” на плана за градска железница.  Това е безспорен нонсенс, тъй като стартирането на железницата с въпросните системи и рейсове е наложително изискване, с цел да бъде използваема. Ако се пуснат така наречен 10 влакчета да обикалят сегашните жп линии без другите изпълнени условия, то „ градската железница ” ще претърпи поражение много  скоро, просто тъй като няма да се употребява.

В общи линии Община  Пловдив става съизвършител в едно голямо харчене на пари от НКЖИ за закупуването на преносим състав. Самият той евентуално бързо ще бъде пренасочен поради „ неуспех ” на плана на НКЖИ. Така новите влакове по линията от градската железница „ Пловдив – Асеновград ”, ще се употребяват по направлението „ Пловдив – Асеновград ”, само че като част от маршрутната скица на БДЖ. За самите пътуващи по него няма да има особена разлика, като се изключи че ще са по-нарядко.  

Самото разбиране „ градска железница ” пък ще бъде зачеркнато вечно, защото това ще е трети неуспешен  опит за нейното въвеждане. Това ще е ориста на този план, в случай че се прави „ на парче ”, както към този момент е тръгнало.

Предложението, което бе признато през днешния ден за основаването на тролеен превоз в Пловдив, наподобява надалеч по-разумно, въпреки още да влиза в графата „ огромни фантазии ”. 

Преди да се прави каквото и да е обаче Община Пловдив би трябвало да вземе нещата в свои ръце, а не да разчита на други да вземат решение нейните проблеми. Вместо да се размятат стотици милиони на хартия, градските управляващи би трябвало да създадат повсеместен план с ясни финансови параметри, период за реализация и предстоящи резултати.

Големият въпрос е какво ще развива Община Пловдив:  градска железница, тролеен превоз или ще молим Илон Мъск да избере  Пловдив за своя пробна площадка за „ хиперлуп ”.Независимо на какво се спрат градските управляващи,  проектът никога  не би трябвало да е като този за „ Екобус – Пловдив ”, който втора година даже не може да направи бизнес проект за две спомагателни автобусни линии.

Едно е несъмнено, в случай че Община Пловдив не трансформира обществения превоз в главен собствен приоритет, скоро цялата транспортна скица на града ще претърпи колапс.  Той е сигурен без значение какъв брой пробиви и естакади се създадат, тъй като просто градът не може да си разреши по улиците да има 400 000 автомобила. Към момента алтернативата им липса, а очевидно и вероятността за нея.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР