Градска художествена галерия Борис Георгиевул. Любен Каравелов N10 коментара за

...
Градска художествена галерия Борис Георгиевул. Любен Каравелов N10 коментара за
Коментари Харесай

Шедьоври на стари майстори гостуват в Градската художествена галерия - Варна

Градска художествена изложба Борис Георгиевул. " Любен Каравелов " N1

0 коментара за Градска художествена изложба Борис Георгиев Пет живописни произведения на едни от най-значимите български художници от 20-те години на ХХ век дойдоха в Градската художествена изложба “Борис Георгиев " - Варна, където ще останат до края на август. Произведенията на Владимир Димитров - Майстора, Цанко Лавренов, Иван Милев и Васил Стоилов гостуват във Варна като резултат на партньорството сред ГХГ-Варна и Софийска градска художествена изложба, оповестиха от пресцентъра на културната институция.

Това са платната “Жетварка " и “Круши " на Владимир Димитров – Майстора (1882-1960), “Родопски пейзаж " на Цанко Лавренов (1896-1978), “Автопортрет " към 1965 на Васил Стоилов (1904-1990) и “Сили ", 1923, на Иван Милев (1897-1927). И петте работи са непоказвани до момента във Варна. Те са показани измежду творбите на художници от придвижването " Родно изкуство “, експонирани в Зала 8 на непрекъснатата експозиция на Градската художествена изложба - Варна.

Освен към погледа на ценителите тези произведения ще търсят път и към младите другари на изкуството.

Гостуващите картини стават част от плана “Лято в галерията " в границите на обучителната стратегия, която варненският живописен музей развива интензивно от началото на годината.

След Първата международна война културните особености (разрастването на индустриализацията, внедряването на новата техника, бързото разширение на средствата за комуникация) унищожават " патриархалността “ и дружно с огромна част от това, което народът смята за свое вековно притежание. Тогава се появява придвижването " Родно изкуство “, учредено от група художници през 1920 година Една от първите техни задания е да се върнат към селското начало като характерен притежател на националното.

" Целта е да се сътвори изкуство, българско по ентусиазъм, наличие и форма, родено от родна почва, хранено от чисто наши обичаи “ (Димитър Аврамов).

Част от художниците, сподвижници на " родното “ изкуство, се насочват към българската природа, други се увличат от епоса и легендите на народа ни, а за трети основна тематика в изкуството е българският човек, с неговите най-красиви и най-характерни физически и духовни черти, в единение с българската природа и обичай.

Напътствани от музейни експерти, най-малките фенове на изкуството ще могат да основат свои произведения по картината " Круши “ на Владимир Димитров – Майстора. По-големите деца ще проучват " Автопортрет “ на Васил Стоилов, основан към 1965 година, и всяко от тях ще създаде своя  творба в същия род. Ще има и занимания по изобразяване на дреха, въодушевена от българския фолклор, която ще бъде изпълнена в жанр сецесион, както е в творбата на Иван Милев от 1923.

Особено прелестно за младите гении е това, че част от занятията ще се организират навън в зеления двор на Галерията. В Галерията ще ги чакат в дните от понеделник до петък от 10:00 до 16:00 ч.

Последвайте Градската художествена изложба - Варна във Facebook https://www.facebook.com/Varna.City.Art.Gallery, с цел да научите детайлности за всяка една от гостуващите картини - представителни мостри на българското изкуство от ХХ век.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР