Градоносен процес очакваме към 5-и, 6-и юни, когато очакваме да

...
Градоносен процес очакваме към 5-и, 6-и юни, когато очакваме да
Коментари Харесай

Внимание! Идват градушки

Градоносен развой чакаме към 5-и, 6-и юни, когато чакаме да премине фронт. Тогава към този момент много положителни условия отново за градушки има, и най-вече в Западна и Централна България. Така че отправям вниманието на слушателите към 5-и и 6-и би трябвало да извънредно деликатни за такива рискови метеорологични феномени.

Това сподели синоптикът от Национален институт по метеорология и хидрология Красимир Стоев пред радио „ Фокус “.

„ Като цяло температурите през юни ще бъдат към нормата. Тя за по-голямата част на страната е към 20-22 градуса, по долината на Струма – 23, по високите полета от 17 до 19, в планините – от 3 до 12 градуса.

Най-ниските температури през месеца ще бъдат най-вече сред 8 и 13 градуса, най-високите сред 32 и 37 градуса. Както към този момент споделих, в по-голямата част от страната това е най-дъждовният месец, тъй че преваляванията ще бъдат към нормата, само че тя никак не е дребна – в множеството региони е сред 50 и 70 л на кв. м, а в планинските региони е най-вече сред 70 и 130 л на кв. м. “, добави Стоев.

Преобладаващите температури ще са сред 28 и 33 градуса. Към 5-и, 6-и се чака да премине леден атмосферен фронт, по който температурата ще се намалят, въздушната маса ще стане още по-неустойчива, и тогава на доста места в страната, изключително в Западна и Централна България ще има превалявания, гръмотевични стихии, градушки, предизвести синоптикът.

Към края на първото и през множеството дни през второто десетдневие на юни температурите ще се задържат близки до нормалните, само че времето ще остане доста неустойчиво. Ще има слънчеви часове преди обяд, само че и следобедни краткотрайни превалявания, гръмотевична активност.

Условия за по-значителни превалявания има към 13-ти и 18-ти, когато се чакат да минават и по-добре изразени атмосферни разстройства. Така че общо взето и през третото десетдневие, макар че ще има релативно покачване на температурите, времето ще се задържи неустойчиво. Тоест, слънчевите часове ще са преди обяд, добави Красимир Стоев.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР