Градоначалникът представи готови инвестиционни проекти на Общината Министърът на културата

...
Градоначалникът представи готови инвестиционни проекти на Общината Министърът на културата
Коментари Харесай

Kметът на Несебър Николай Димитров и министърът на културата Кръстю Кръстев проведоха работна среща

Градоначалникът показа подготвени капиталови планове на Общината

Министърът на културата Кръстю Кръстев организира работна среща с кмета на Несебър Николай Димитров. По време на диалога двамата разискаха съответните стъпки, които са и ще бъдат подхванати от страна на страната и на Общината за бъдещото запазване и развиване на Старинен град Несебър, в това число и Плана за запазване и ръководство на града.

Кметът показа подготвени капиталови планове на Общината, на основни обекти в град Несебър, който е част от международното културно завещание. Министър Кръстев се ангажира от началото на месец септември в Несебър на на основни обекти в град Несебър, който е част от международното културно завещание.

Министър Кръстев се ангажира от началото на месец септември в Несебър разполагаем на локалното население от време на време да има експерти от НИНКН, които да дават съвещания по отношение на опазването на недвижимите културни полезности и допустимите намеси по тях. На срещата бяха разисквани и опциите за развиване на проучването на подводната археология, както и насърчаването на подводен културен туризъм, за които ще се даде поддръжка на държавно и районно равнище.

Кметът Димитров показа, че екипът на Общината, взаимно с представители на неправителствения бранш и специалисти от Центъра за подводна археология към Министерството на културата, към този момент работи сполучливо по взаимни планове за изследването на подводното културно завещание в акваторията на Несебър, където се организират образования и специализации по подводна археология. Кметът срещна министър Кръстев с концепцията за основаване на стратегия за подкрепяне притежателите на възрожденски къщи, с помощта на която те могат да аплайват за финансова поддръжка и да изготвят планове в сходство с условията на Комитета за международно завещание.

Министър Кръстев и кметът Димитров бяха безапелационни, че Несебър не е музей, а жив град. Затова и би трябвало да бъде открит оптимално добър баланс сред протичането на естествения живот на хората и опазването на скъпото културно завещание, което носи и добавена стойност за града в стопански проект, с помощта на туризма.

В срещата в Община Несебър през днешния ден взеха присъединяване зам.-министърът на културата арх. Чавдар Георгиев, съветникът на министъра на културата Амелия Гешева и доктор Найден Прахов – шеф на Центъра за подводна археология в Созопол, който е към Министерството на културата. По-късно през днешния ден министър Кръстев организира среща и с представители на неправителствения бранш, които се ангажираха да вземат участие интензивно в дейностите по основаване на проект за запазване и ръководство на международната полезност.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР