Градчето Уитиър в Аляска е откъснато от външния свят кътче

...
Градчето Уитиър в Аляска е откъснато от външния свят кътче
Коментари Харесай

Почти всички жители на едно малко градче в Аляска живеят в тази сграда

Градчето Уитиър в Аляска е откъснато от външния свят кътче с население едвам 217 души (по статистика от 2014 г.).

Основният достъп до него е през тунела " Антън Андерсън Мемориъл ", който минава през планината Мейнард. Разположен на височина 4050 м., той е вторият най-голям пътнически тунел в Северна Америка.

Още по-интересно обаче е, че съвсем всички от жителите на Уитиър живеят в една 14-етажна жилищна постройка. Тя е издигната през 1956 година и в нея има общо 150 двустайни и тристайни жилището. Нейните жители могат да останат у дома през целия си живот. За да се избегне конфликт с рисковите метеорологични условия на открито (в Аляска падат 250 сантиметра сняг годишно, а вятърът духа със скорост 60 метра в секунда), в постройката има безусловно всичко. В това число поща, полицейски сектор, пералня, магазин за хранителни артикули, здравна клиника, а даже и видеотека.

В постройката се намира и кабинетът на кмета, черква в мазето и хотел на последните два етажа. Училището е отвън постройката, само че е обвързвано с нея с под земята тунел, тъй че децата също да избегнат допир с външния свят.

Всъщност, цялото градче действително се състои единствено от две жилищни здания - тази и още една, което кара хората да назовават Уитиър " Градът под един покрив ". Любопитно е, че даже и мощното земетресение от 1964 година съумява да аргументи единствено леки вреди на постройките.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР