Град на мъртвите изникна при археологическите разкопки, които се извършват

...
Град на мъртвите изникна при археологическите разкопки, които се извършват
Коментари Харесай

Град на мъртвите под метрото

Град на мъртвите изникна при археологическите разкопки, които се правят сега против ЦУМ, където ще е бъдещата станция №8 на софийското метро.

Учените разкриха два некропола (от гръцки - " град на мъртвите " ), които се развиват към разкритите църкви под настилката на източното платно на бул. " Мария Луиза ".

 Град на мъртвите под метрото

Около храмовете са осъществени голям брой погребения, като най-вече гробове има наоколо до апсидата на църквите, едната от които е била настояща до последното десетилетие на XIX в. Стенописите и архитектурата й към този момент са обект на консервация.

Според археолозите в некрополите лежат останките на цели генерации. За това приказват откритите следи от наследствени болести по костите на заровените.

По тях може да бъдат открити голям брой болести, специфики в метода на живот и постоянно осъществяваните физически действия от тогавашното население, защото костите " имат памет ", споделят антрополози.

Предполага се, че някои от заровените са жертва на епидемии, защото са били открити положени по едно и също време възрастни и деца.

Хората, положени в двата некропола, са били заровени по обред, непосредствен до актуалния. Мъртвите са полагани с главите на запад и скръстени върху гърдите ръце.

До останките на мъртвите са открити украшения и дребни монети, десетки бронзови пръстени, гривни, медальони, мъниста от нанизи. Срещат се и кръстчета измежду бижутата. А с такива са били погребвани даже и някои от децата. Запазени са отчасти тъкани от облеклата, с които са били погребвани мъртвите. Върху тях личат пайетите и шевиците.

В насипа на гробовете са открити и красиво направените глинени лули от епохата преди Освобождението. Те са разнообразни на цвят, в калъпи, а тютюнът е бил пушен с дълги дървени чибуци (цигарета). Има открити и така наречен филджани – дребни стъклени чашки за ракия.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР