“Говорят младите политолози“ е авторска поредица на Actualno.com, в която

...
“Говорят младите политолози“ е авторска поредица на Actualno.com, в която
Коментари Харесай

Говорят младите политолози: Ще повлияе ли Конституционния съд на вота за Кирил Петков?

“Говорят младите политолози “ е авторска поредност на Actualno.com, в която представяме мненията на новото потомство млади политолози по значимите публични въпроси. Част от тази нова вълна анализатори към този момент получиха известност в общественото пространство, а други ще видите за първи път. Всички те обаче са обединени под един общ знаменател – експертност, съответна преценка и просторност на мненията.

В първият материал от поредицата търсим отговор на въпроса: какво следва след и по какъв начин то ще повлияе върху изборните резултати. Разговаряхме с Лидия Даскалова (вляво) - политолог и заместник-председател на Националното посланичество на студентските препоръки в България и Дария-Лора Дачева (вдясно) - политолог и ръководител на към Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Ето какво ни дадоха отговор те:

Очаквахте ли подобен процес с по проблема с Кирил Петков и Конституционния съд и какъв ще е резултата върху резултата на „ Продължаваме промяната “? А ще се повлияе ли съгласно вас резултата на Румен Радев?

Дария-Лора Дачева: Решението на Конституционния съд беше безусловно предстоящо и нужно, тъй като трябваше да се разбие този “непорочен ” и “неопетнен ” облик на партиите на митинга и смяната. Подкрепата към Кирил Петков беше основана макар явното нарушение на Конституцията и считам, че гласоподавателите ще го поддържат в митинг на назоваваните през последните часове и дни “архаични закони и институции ”. В миналата година виждаме още по-намаляващо доверие към специалистите и тяхното мнение, което работи в интерес на облика на “Месията ”. Относно президентските избори не считам, че решението на Конституционния съд ще повлияе дотам на резултатите на Румен Радев. По-голямо въздействие ще има явната поддръжка към Стойчо Кацаров и противоепидемичните ограничения, признати от служебното държавно управление.

Лидия Даскалова: Да, чаках подобен процес. По създание не следва да се разяснява решението на Конституционен съд, защото то не предстои на смяна, по тази причина намирам и за удачна реакцията на Кирил Петков, че го приема и се съгласява с него. Противното не би се отразило позитивно на неговата акция. Що се касае до резултата - мисля, че решението няма да рефлектира върху мнението на евентуалните гласоподаватели на " Продължаваме промяната ", както и върху това на гласоподавателите на Румен Радев. Дори можем да станем очевидци на тъкмо противоположния резултат - този електорат да се консолидира даже повече и бъде доста по-единен и деен на идните избори, в сравнение с сега.



В този ред на мисли можем ли да кажем, че все още на терена има на процедура двама съперници – от едната страна е президента Радев, от другата страна са всички останали претенденти за президент, съвсем всички партии, както и задълбочаващите се и преплитащи се рецесии?

Дария-Лора Дачева: Президентът Румен Радев попадна в един доста забавен капан, от който се пробва да избяга посредством под паника решения. Задържането толкоз време на едно служебно държавно управление неизбежно води до потребността от справяне с належащите проблеми и вдишване на отговорност от тези дейности. Като един от най-големите съперници на предходните ръководещи, на Румен Радев му се постанова да промени курса на дейности и политически послания, тъй като назначеното от него служебно държавно управление не може да се оправи с тематиките, които са на дневен ред по метод, който да не се асоциира най-малко малко с ръководството на партиите на статуквото. Неяснотата към това каква е тъкмо неговата роля в този избирателен месец носи подозрение у неговите поддръжници, защото са привикнали той да вдъхва резистентност и убеденост. От тук следва, че настроенията по отношение на него са тъкмо толкоз двойнствени, колкото е и неговият облик сега.

Лидия Даскалова: Действително, би могло да се каже, че е по този начин. Румен Радев се трансформира в обединителна фигура за всички жители, а в следствие и партии, които стоят на брега против ГЕРБ и Движение за права и свободи. Фактът, че значително политически партии поддържаха неговата кандидатура, вместо да повдигнат собствен претендент, беше повече от еднопосочен. Единствената фигура по средата е тази на Лозан Панов. Той като че ли не е нито на страната на Румен Радев, нито против него. Смятам, че в случай че той не стигне до балотаж, а вместо това забележим конфликт сред проф. Герджиков и Румен Радев, то евентуално електоратът на Демократична България ще се раздели на две. Крайнодесните гласоподаватели евентуално ще поддържат проф. Герджиков или ще останат неутрални, само че друга част ще застанат зад Румен Радев, защото ще надделее желанието им да възпрепятстват избора на президент, подсилен от ГЕРБ.

Автор на поредицата е Ивайло Илиев.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР