Говорителят на украинския президент Сергей Никифоров заяви, че след референдумите

...
Говорителят на украинския президент Сергей Никифоров заяви, че след референдумите
Коментари Харесай

Киев: След референдумите в Донбас, Запорожие и Херсон Русия няма да има дипломатически шанс

Говорителят на украинския президент Сергей Никифоров съобщи, че след референдумите за присъединение на републиките Донбас, Запорожка и Херсонска област към Русия, няма да има късмет за дипломатическо решение на спора в Украйна.

" Без референдумите към момента остава дребен късмет за дипломатическо решение. След референдумите - не ", сподели Никифоров в коментар за украинското издание Liga.net.

По-рано през днешния ден Денис Мирошниченко, ръководител на Народния съвет на Луганската национална република, съобщи, че от 23 до 27 септември ще се организира референдум за присъединение на ЛНР към Русия. По-късно ръководителят на Донецката национална република Денис Пушилин разгласи, че и референдумът за присъединение на Донецката национална република към Русия ще се организира на същите дати. Референдуми за присъединението на Херсонска и Запорожка област към Русия също ще се проведат от 23 до 27 септември.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг осъди проектите на подкрепяните от Русия сили за осъществяване на референдуми в Украйна, като предизвести, че те са следващата ескалация на войната, провокирана от Кремъл.

" Фалшивите референдуми нямат никаква легитимност и не трансформират характера на нападателната война на Русия против Украйна. Това е поредна ескалация във войната на Путин ", написа генералният секретар на Организацията на Северноатлантическия пакт в Twitter.

" Международната общественост би трябвало да осъди това крещящо нарушаване на интернационалното право и да ускори поддръжката си за Украйна ", добави той.

Съединени американски щати също осъдиха плануваните от Русия референдуми за анексиране на части от Украйна като " подправени " дейности и обявиха, че няма да признаят резултатите от тях.

" Тези референдуми са огорчение за правилата на суверенитет и териториална целокупност, които са в основата на интернационалната система ", съобщи съветникът на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан.

" Ако това в действителност се случи, Съединените щати в никакъв случай няма да признаят претенциите на Русия към всички подправено анексирани елементи на Украйна ", сподели той.

По-рано и немският канцлер Олаф Шолц разгласи, че плануваните от Русия референдуми са " подправени " и няма да бъдат признати.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР