Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви в интервю за американската

...
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви в интервю за американската
Коментари Харесай

34-ти ден от инвазията в Украйна: В очакване на преговори в Истанбул

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи в изявление за американската телевизия Пи Би Ес (PBS), че Русия ще прибегне до потребление на нуклеарно оръжие само при положение на „ опасност за съществуването “ на страната, а не вследствие на сегашния спор с Украйна.

За 10.30 ч. през днешния ден е планувано началото на новия кръг от договаряния сред Русия и Украйна. Очаква се те да продължат два дни, оповестяват турски медии. Делегациите на Москва и Киев към този момент са в Истанбул. 

Най-амбициозната цел на украинския екип на днешните договаряния с Русия в Истанбул е да бъде контрактувано преустановяване на огъня, съобщи министърът на външните работи на Украйна. Дмитро Кулеба акцентира, че има ясни червени линии: „ Няма да търгуваме с хора, територии и суверенитет “. По-рано в изявление за опозиционни съветски медии украинският президент Зеленски позволи Украйна да разгласи неутралитет, вместо да кандидатства за участие в НАТО. В подобен случай обаче сигурността ѝ би трябвало да бъде обезпечена от трети страни. И евентуално  съглашение с Русия да бъде утвърдено на референдум.

В следващото си видеообръщение тази нощ президентът Володимир Зеленски заяви, че  украинските военни си възстановяват контрола в региона на столицата Киев. Той обаче предизвести, че Мариупол остава блокиран от съветските сили, които не са разрешили основаването на нито един филантропичен кулоар там през вчерашния ден. Украйна твърди, че минимум 5000 са жертвите от съветската блокада на стратегическото пристанище.

Зеленски акцентира, че глобите против Москва не би трябвало да бъдат пасивни и да й разрешат да заобикаля рестриктивните мерки.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков упрекна западните страни, че са отприщили пълномащабна икономическа война против Русия. По думите на Песков съветската страна „ не се съмнява, че дилемите на специфичната военна интервенция в Украйна ще бъдат изпълнени “.

Секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев съобщи, че Москва не цели да смени властта в Киев. А външният министър Сергей Лавров дефинира като „ контропродуктивно “ съветският президент Владимир Путин да се среща със Зеленски преди двете страни да са се доближили до единодушие по основните въпроси.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР