Готвят ли ни климатични локдауни, или това е просто конспирация?

...
Готвят ли ни климатични локдауни, или това е просто конспирация?
Коментари Харесай

Ако мислите, че локдаунът е лош, почакайте да видите климатичните промени

Готвят ли ни " климатични локдауни ", или това е просто интрига?

Спомняте ли си месеците са февруари-март-април 2020 година? Огромна част от цивилизования свят е под прецизен локдаун, който може и да смазва човешката душeвност, само че се отразява удобно на природата. Във венецианските канали се завръщат някои типове риби, невиждани с години върхове се демонстрират над смога, въздухът дори и над големи мегаполиси става бистър.

И до момента в който елементарните хора от ден на ден се изтезават с насилствения престой вкъщи, климатичните деятели виждат в локдауните евентуално решение за мръсния въздух и климатичните промени.

Идеята е напълно простичка - при постигане на избрани равнища на замърсяване на жителите да им се не разрешава напредването с персонални коли, в случай че не са електрически. При още по-тежко засищане с нездравословни газове и фини прахови частици придвижването на хората съществено да се лимитира, като това важи и за градския превоз.

С други думи, популацията да влиза в насилствен локдаун, с цел да забави климатичните промени и с цел да почисти въздуха си. Независимо от последствията за човешката душeвност. 

" Ако мислите, че локдаунът е неприятен, почакайте да видите климатичните промени ", споделят в сайта  Climate Lockdown.

Оттам са безапелационни, че е по-добре хората да изтърпят прочут интервал от време вкъщи и без да се придвижват, в сравнение с да продължат да унищожават личната си планета. 

Че коронавирусът е нищо спрямо промените в климата не споделят единствено анонимни деятели. На същото мнение е международната организация на Червения кръст, както и филантропи като Бил Гейтс.

А по калкулации на Европейската работа по климат локдауните към пандемията е допустимо да са избавили 800 човешки животи, които другояче са щели да бъдат изгубени от рак на белите дробове и увреждания в дихателните пътища от мръсния въздух. За спада във нездравословните излъчвания са повлияли и мощно понижените полети.

Същото изследване демонстрира, че в Испания, Франция и Италия равнищата на азотен диоксид във въздуха са спаднали с 50-60%. Париж, Лондон и Барселона пък са икономисали най-вече гибел от замърсен въздух поради локдауните.

" Този опит ни даде взор към методите да подобрим качеството на въздуха ", декларира професор Антонио Гаспарини от Лондонския институт по хигиена и тропическа медицина.

Пред " Ройтерс " Гаспарини показва, че сходни прецизни ограничения са били немислими преди ковид и невъзможни за използване в естествени времена. Пандемията обаче демонстрира, че в случай че има нужда и никакъв различен излаз, сходни незабавни решения стават използвани и даже належащи.

" Ефективността на локдауните към този момент се потвърди ", акцентира Гаспарини, като в тази ситуация няма поради единствено прекъсването разпространяването на инфекцията.

Той прибавя, че локдаунът въздейства освен на въздуха, който не може да се почисти незабавно, само че и на човешкия организъм, който остава в дома си и не диша нездравословни излъчвания, до момента в който не е безвредно. Гаспарини изяснява, че по време на рестрикциите поради ковид у децата под 14 години в Европа се следи сериозен спад на респираторните инфекции.

Експертът отдава това още веднъж на стоенето вкъщи без излагане на фини прахови частици и изпарения от моторите на колите.

Оттук нататък по кое време, по какъв начин и за какъв брой време ще се постановат " климатични локдауни ", в случай че изобщо се стигне до сходна мярка, е доста комплициран въпрос.

Една от нормите, които могат да се наложат, е работата от у дома за специалности, които го разрешават. Домашният офис понижава както напредването отвън дома, по този начин и излизането на човек и излагането му на нечист въздух. Както прецизират от The Hill да вземем за пример, сходна мярка може да засегне и децата, които да минават към онлайн образование.

В Делхи от години се практикува сходство на климатичен локдаун, при което в най-замърсените дни децата не вървят на учебно заведение и не им е разрешено да играят на открито. В такива дни въздухът в индийската столица надвишава с 20 пъти допустимите правила, указани от Световната здравна организация.

Отговорът на Делхи е версия на локдаун, при която придвижването на 17-е милиона поданици на града е мощно лимитирано.

Въпреки че тези ограничавания не са нещо ново, чак след локдауните за ковид те стават в действителност тежки и съществени. Местните управляващи пазят своите ходове пред The Washington Post, като споделят, че в някои дни въздухът в Делхи е бил толкоз замърсен, като че ли човек е изпушил 20 цигари за един ден.

Графство Оксфордшир във Англия също прави ходове, които съгласно някои са точно " климатичен локдаун ".

В района към този момент ще важат ограничавания за скоростта на транспортните средства и ограничавания за персоналните коли. Ще има характерни " трафик филтри ", по време на които колите ще бъдат пропускани от една посока към друга по строго избрани критерии.

Графството е изрично, че това не е локдаун, а единствено опит за справяне с нездравословните излъчвания. Оттам акцентират, че нито един автомобил няма да бъде изцяло спрян от придвижване и против съответните такси ще може да се придвижва където пожелае, като може би единствено ще му се наложи да употребява обиколни направления.

Оксфордшир е уверен, че се възползва по-скоро от набиращата известност " без коли " политика, в сравнение с от някакъв вид на " климатичен локдаун ".

Въпреки това тези, които отхвърлят, че климатичните промени се случват, към този момент спекулират с тайна доктрина, наречена " Големият рестарт ".

Според тази доктрина с цел да се понижат парниковите излъчвания, хората ще бъдат принудително прибрани по домовете си, свободите им ще бъдат лимитирани и дори ще им бъде неразрешено да ядат месо.

" Големият рестарт " съгласно конспираторите включва още прекосяване на инсекти като източник на протеини, тотална възбрана на колите с мотори с вътрешно горене и началото на епоха на робия.

Джон Кук от университета " Монаш " в Австралия споделя, че сходни вярвания имат тези, които считат климатичните промени за машинация, а опитите те да бъдат забавени - за ограничаване над правата им. Такива хора привиждат надзор над живота им на всички места, без да имат съответни доказателства за това.

Пред " Евронюз " Кук добавя, че такива конспиратори доста обичат да употребяват една от тематичните речи на крал Чарлз на тематика климатични промени. " Трябва да сменим екологичния ни модел и да сложим планетата в центъра на нашите дейности ", споделя Чарлз III.

Никъде обаче нито той, нито другите климатични деятели споделят за надзор над масите и ограничения, граничещи с антиутопия.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР