Готвенето в удобни и надеждни съдове е мечта за всяка

...
Готвенето в удобни и надеждни съдове е мечта за всяка
Коментари Харесай

Съвети при избора на съдове за готвене

Готвенето в комфортни и надеждни съдове е фантазия за всяка една стопанка. Изборът е доста огромен, само че от време на време всеки може да се обърка кой съд дава отговор на актуалните условия за здравословно хранене.

Първото което би трябвало да вземем поради, купувайки си съдове е времето, в което те ще ни служат. Тъй като тигани или тенджери не се купуват всеки ден, би трябвало да изберем най-подходящите, които са направени от подобаващите материали.

Кухненски съдове от чугун – те се смятат за най-дълготрайни и заради тази причина са малко по-скъпи. Чугунените съдове се нагряват по-бавно, само че и задържат топлината дълго време. Подходящи за подготвяне на предписания, изискващи по-дълго време на готвене. Основен техен минус е, че ръждясват бързо и по тази причина би трябвало да бъдат усърдно подсушавани след измиване.

Съдове от алуминий – те са леки, подобаващи за дълготрайна приложимост и не са изключително скъпи. В тях не трябва да се готвят ястия, съдържащи киселина. Продуктите не би трябвало да се размесват с железни принадлежности, тъй като ще нарушат целостта на алуминия.

Съдове с тефлоново покритие – нагряват се бързо, употребява се минимално количество лой, а ястията загарят мъчно. В тефлоновите съдове могат да се готвят съвсем всички ястия – супи, зеленчуци, месо, риба. Тефлоновите грил тигани са чудесни за подготвяне на месо и зеленчуци съвсем без никаква лой. Приготвената по този метод храна е здравословна и подобаваща за диетичното хранене.

 Готвене

Тефлоновите съдове би трябвало да се употребяват деликатно, с цел да не се наруши покритието им. За задачата са целесъобразни единствено дървените и силиконови принадлежности. Тези съдове не трябва да се нагряват повече от 250 градуса, а измиването би трябвало да е с мека гъба.

Керамични съдове – тук също не е нужна доста лой, а ястията не залепват. Храната резервира естествения си мирис, а керамичното покритие запечатва всички потребни свойства и витамини вътре в ястието. Керамичните съдове се почистват елементарно, устойчиви са на одрасквания и ерозия. Топлината се разпределя отмерено.

Стъклени съдове – тези съдове, направени от огнеупорно стъкло са идеални за готвене. Поглъщат добре топлината и дълго време не изстиват. Не взаимодействат с храната и се измиват елементарно.

Съдове с емайлирано покритие – те не са изключително подобаващи. Емайлът се поврежда елементарно, в случай че загорите храна в подобен съд, го накиснете и по-късно го измийте. Абразивните субстанции и металните четки могат да нарушат покритието. А когато емайлиран съд е с нарушено покритие, най-добре да не се употребява към този момент, тъй като може да се натровите с железни съединения.

Съдове от неръждаема стомана – те са едни от най-дълготрайните, надеждни и добре изглеждащи съдове. Могат да се употребяват на доста високи температури, материалът на съда не въздейства на усета на храната. В тези съдове се подготвят всевъзможни ястия.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР