Готовност да продължат да работят съвместно не като политици, а

...
Готовност да продължат да работят съвместно не като политици, а
Коментари Харесай

Ексклузивно пред Дарик: Денков и Габриел за бъдещето на кабинета, еврозоната и отношенията с ДПС

Готовност да продължат да работят взаимно не като политици, а като държавницив опазване на групов дух, изразихапред Дарик радио министър председателят акад. Николай Денков и вицепримиерът, външен министър и предстоящ министър-председател Мария Габриел. Двамата гостуваха в предаването „ Стълбището “ на Константин Вълков в първото си взаимно изявление.



На въпрос за връзките в ръководещото болшинство, Денков и Габриел показаха сериозна поддръжка за Движение за права и свободи. „ Пеевски е фаворит на Движение за права и свободи и ние би трябвало да работим с него, няма значение дали го харесваме или не “. Това сподели акад. Денков и посочи, че ръководството без Движение за права и свободи е невероятно по две съществени аргументи. Едната е, че доста от най-важните решения изискват две трети болшинство, тъй че това е безспорен императив, с цел да можем да придвижим целия развой. Втората причина е, че опозицията е извънредно нападателна и гласовита в опитите за отклонение на България от нейното европейско развиване. Акад. Денков съобщи още, че в един миг евроатлантическата ориентировка на България е била в действителност застрашена.

Мария Габриел пък разяснява: „ Политическа просвета е да не се месиш в изборите на друга партия. Когато си приказваме за Движение за права и свободи дано не забравяме, че през годините техните евродепутати са затвърдили своята евроатлантическа позиция. Да се вгледаме в решенията, които бяха взети в последните седем месеца, те бяха немислими без поддръжката на Движение за права и свободи. “



Двамата разясниха и определените за конституционни съдии – шефката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова и пенсионирания висш арбитър Борислав Белазелков. Акад. Денков съобщи, че не е наблюдавал полемиката в елементи, само че рецензиите, които е чул са му се сторили несериозни. За Десислава Атанасова министър председателят уточни: „ Нямам подозрение, че може да бъде доста потребна в Конституционен съд “. Той посочи, че е работил с нея и, че тя е „ индивидът, с който подредихме описът от закони, които трябваше това Народно заседание да одобри “, а крайният резултат от това той дефинира като „ много позитивен “.

Според Габриел Атанасова има „ доста високо равнище на професионализъм “ и акцентира, че сега е значимо да се наблюдава целият развой и да не се стопираме до рецензиите за претендента.

За актуалното ръководство на страната тя разяснява, че една от несправедливостите, на които то е поставило край, е, че още веднъж виждаме България дейна във образуването на политики за района, в Европа и в НАТО. И, че имаме потребност от стопанска система, която продължава да притегля вложения.

Акад. Денков от своя страна бе безапелационен, че капацитетът за развиване на България е голям и главен приоритет тази година е да стартираме да използваме този капацитет.

Премиерът разяснява и процеса по влизане в еврозоната на България, като съобщи, че се работи страната ни да бъде призната в еврозоната от 1 януари следващата година. Той обаче не изключи опцията това да стане и по-късно – на 1 юли 2025 година „ Страната ни стои добре във връзка с всички индикатори. Единственият, по който имаме, по този начин да се каже, затруднение, е инфлацията. Но тя пада и това, за което са говорили, е прегледът на знака инфлация да бъде изработен по-късно, през есента, когато към този момент би трябвало да бъде в подобаващия диапазон “, сподели Денков. По думите му диалозите ще продължат и България има поддръжка и място в еврозоната. Но датата не е сакрална и нищо съдбовно няма да се случи, в случай че приемането й стане и по-късно.

“Това, което е сакрално, е да имаме ясна посока и да работим по нея. Ние в държавното управление сме уверени, че това е от изгода за бизнеса, жителите, повишение на контрола върху банките и финансовите институции и работим настойчиво това да стане, колкото може по-скоро ”, съобщи още акад. Денков.

През 2023 година нарастването на приходите беше по-голямо от инфлацията, а през тази година нарастването на приходите приблизително ще бъде два пъти и половина от предстоящата инфлация, добави министър-председателят.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР