Готови сме да унищожим Южна Корея - предупреждението идва от

...
Готови сме да унищожим Южна Корея - предупреждението идва от
Коментари Харесай

Готови сме да унищожим Южна Корея, заплашва Ким Чен Ун

" Готови сме да унищожим Южна Корея " - предизвестието идва от Ким Чен Ун, висшия водач на Северна Корея, който стартира 2024 година с военна вероятност, заяви " Албениън пост ".

Ким е наредил на военните си да бъдат подготвени да унищожат изцяло Южна Корея и Съединените щати, в случай че стартира военна борба.

Току-що почналата година не вещае нищо положително за Корейския полуостров, изключително за връзките сред Пхенян и Сеул, които се утежниха през последните години. Острата изразителност на Ким идва в края на обичайна среща на върха на Работническата партия.

Най-значимият политически откъс от речта на висшия водач е този, в който той дефинира търсенето на наново обединяване като " неточност " - той засяга интервала сред 2018 и 2019 година, когато е приел възобновяването на разговора с администрацията на тогавашния президент, демократа Мун Дже Ин.

" Мисля, че е неточност, която не трябва повече да позволяваме, считайки хората, които считаме за наши най-големи врагове, за някой, с който би трябвало да търсим обединяване и помиряване ", сподели Ким.

След това Пхенян удостовери възобновяването на всички военни интервенции наоколо до границата, спрени след военното съглашение от 2018 година, което беше анулирано от Сеул, след неотдавнашното изстрелване на първия шпионски спътник на КНДР.

Според пропагандата на Пхенян, първият спътник към този момент е в положение да събира изображения и информация от значимата американска военна база в Гуам, в Тихия океан. За това обаче няма никакви потвърдженияот южнокорейското и американското разузнаване, нито от различен меродавен източник.

Това, което най-вече тревожи Южна Корея, е директното присъединяване на Русия. Според тайните служби на Сеул, септемврийската среща на върха сред Ким и Владимир Путин в съветския Далечен изток, е довела до решителен пробив в проекта на Пхенян за спътник.

Според известията, Северна Корея е предала на Русия плана и данните от две предходни несполучливи изстрелвания. Москва трябвало да ги проучва и да даде нужните оферти за изстрелването - в подмяна на военна помощ за войната в Украйна.

Напрежението сред двете корейски страни доближава най-високото си равнище от десетилетия насам. Влошаване, което стартира напролет на 2020 година, когато Ким взриви междукорейския информационен център в Кесон, на няколко километра от демилитаризираната зона.

През 2022 година изстрелванията на балистични ракети от Пхенян се усилиха фрапантно, изключително откакто президентските избори в Южна Корея доведоха на власт консерватора Юн Сук Йол, който има доста по-непримирима позиция по отношение на севернокорейския режим от предшественика си.

Войната в Украйна в допълнение утежни обстановката. Опасенията от възходящото доближаване на Ким с Русия накараха Южна Корея да ускори военния си съюз със Съединени американски щати. Освен това, Юн се отхвърли от настояванията си за обезщетения от Япония за злоупотреби по време на колониалното ръководство, като избра исторически съюз с Токио след дълга комерсиална и дипломатическа война.

Срещата на върха в Кемп Дейвид през август предходната година с присъединяване на японския министър-председател Фумио Кишида и американския президент Джо Байдън запечата нова епоха на тристранния съюз.

Пхенян разгласи дейностите на трите страни за опасност за националната си сигурност, както и всички взаимни учения, създадени през последните месеци на двустранно и тристранно ниво.

Китай, който обичайно постоянно играе ролята на медиатор или на " инспектор " над Северна Корея, има опция да окаже по-голямо въздействие върху Ким.

Си Дзинпин обаче счита, че възходящото наличие на Съединени американски щати във водите източно от Пекин е " опасност ", и с цел да посредничи с Пхенян, той прикани Токио и Сеул да не бъдат " направлявани " от Вашингтон.

В този комплициран сюжет има три условия, които биха могли да характеризират 2024 година на Корейския полуостров.

Първо - парламентарните избори в Южна Корея през април, които биха могли в допълнение да затруднят Юн.

Второ - усложненията на Кишида в Япония, откакто скандал, обвързван с финансирането на партията, го принуди да извърши огромна метаморфоза на държавното управление.

Трето - евентуалното посещаване на Путин в Пхенян, което би запечатало доближаването сред Русия и Северна Корея. /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР