Готов е първият 17-километров участък от автомагистрала Европа между Драгоман

...
Готов е първият 17-километров участък от автомагистрала Европа между Драгоман
Коментари Харесай

Готов е 17-километровият участък от АМ Европа между Драгоман и Сливница

Готов е първият 17-километров сектор от автомагистрала " Европа " сред Драгоман и Сливница.

Отсечката е част от главната трансевропейска транспортна мрежа, свързваща Истанбул и Лондон.

Строителните работи по трасето започнаха през май предходната година и включват модернизацията на първокласния път Драгоман - Сливница. В сектора е построено второ платно, а остарялото е реконструирано до магистрален габарит. Отсечката е с по две ленти за придвижване в посока и лента за спешно прекъсване.

По 17-километровото трасе са построени два пътни възела „ Сливница 1 “ и „ Сливница 2 “, като броят на огромните уреди е 11, включващи 5 подлеза, 5 надлеза и мост над р. Сливнишка при 30-и км, както и 7 площадки за отдих и наложително прекъсване.

Изградени са и системи за опазването на биоразнообразието в региона на Алдомировското тресавище, а цената на цялата инвестицията е за 117 млн. лева, като средствата са от републиканския бюджет.

Трасето е по направлението Лондон - Будапеща - Белград - София - Пловдив - Истанбул - Калкута и е най-краткият път, свързващ Западна Европа с Близкия и Средния изток. Участъкът Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Калотина ” - София обезпечава връзка към трансевропейския кулоар „ Ориент/Източно Средиземноморски ”.

Общата дължина на автомагистрала „ Европа “ сред граничния пункт „ Калотина “ и Софийския околовръстен път е с дължина 48 км и построяването ѝ е разграничено на три елементи - от „ Калотина “ до Драгоман, от Драгоман до Сливница, и от Сливница до София.

В момента продължава строителството на 14,5 км - от „ Калотина “ до Драгоман.

Строителните работи започнаха през февруари т. година и по контракт би трябвало да приключат през януари 2022 г.

В момента се изготвя техническият план за последната трета права на автомагистрала " Европа " с дължина 16 км.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР