Гостите и жителите на Пловдив ще могат да влизат в

...
Гостите и жителите на Пловдив ще могат да влизат в
Коментари Харесай

Пловдивски музей хвърля ръкавица на Лондон с уникална зала

Гостите и жителите на Пловдив ще могат да влизат в неповторим модел на биологична клетка в една от залите на Природонаучния музей. Това е атракция, която ще бъде финансирана по новата стратегия на Министерството на културата за планове за недвижимото културно завещание.

С държавни пари ще се построи зала отдадена на едноклетъчните организми. В нея ще има огромна камера, в която посетителите ще попадат в модел на биологична клетка.

Подобна атракция няма в нито един различен музей в Източна Европа. Нещо сходно има в галерията по човешка биология към Музея по естествена история в Лондон. Отделно ще има сложени микроскопи, с които посетителите ще могат да преглеждат чехълчета и еуглени.

„ Проектът ни бе комплициран и преработван няколко пъти до момента, тъй като веднъж към този момент бе отритнат от министерството”, сподели шефът на Природонаучния доктор Огнян Тодоров.

Два пловдивски музея и Градската художествена изложба ще получат финансиране по нея. Историческият музей и галерията ще бъдат подкрепени в тематиката „ Дейности по запазване на движимото културно завещание в музеите и художествените галерии “.

Проектът на ГХГ е за 6745 лв..



„ Идеята е да имаме повече специфични материали за ателието за реституция. Те са доста скъпи и са значими за качествената реставрация”, сподели шефът на Градската изложба Красимир Линков.

Тя има в хранилищата си над 7200 творби живопис, статуя и графика.

С програмата на министерството ще бъдат подкрепени планове на над 30 музейни институции у нас.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР