Гослар. В опит за преодоляване на кризата в двустранните отношения

...
Гослар. В опит за преодоляване на кризата в двустранните отношения
Коментари Харесай

Срещата Зигмар Габриел-Мевлют Чавушоглу: Опит за поставянето на „по-добра основа“ на двустранните отношения между Берлин и Анкара

Гослар. В опит за превъзмогване на рецесията в двустранните връзки сред Берлин и Анкара в събота, 6 януари, министърът на външните работи на Федерална Република Германия Зигмар Габриел одобри турския си сътрудник за среща в родния му град Гослар, провинция Долна Саксония. По данни на турските медии пътуването на турския външен министър е по покана на Габриел – информация, която по този начин и не бе доказана от федералните управляващи.
В навечерието на срещата сред двамата министри, първият посланик на Берлин настоя възобновяването на немския оръжеен износ за Турция да бъде обвързано с разрешаването на проблема с намиращия се в пандиза в Силиври сътрудник на немския народен всекидневник Die Welt Дениз Юджел. Габриел напомни, че доста огромна част от покупко-продажбите за експорт на оръжие не са утвърдени, включително и за Турция, която е сътрудник от НАТО. „ Това ще остане по този начин, до момента в който казусът на Юджел не бъде решен “, увери Габриел.

Германският министър отбрани провеждането на срещата с Чавушоглу. „ Ако не беседваме между тях, обстановката сигурно няма да стане по-добра нито за нашите страни, нито за лицата, които са в ареста “.

На собствен ред, единствено ден преди плануваната аудиенция в Гослар, първият посланик на Анкара настоя в публикация за вестник от медийната компания Funke Mediengruppe да „ прекъснем актуалната серпантина на рецесия в нашите връзки “. И двете страни би трябвало да беседват една с друга „ при равни условия, като равноправни сътрудници ", написа Чавушоглу в авторския си материал.
Трябва да бъде комплициран завършек на „ мегафонската дипломация " и на нейно място да се приложи да се приложи правилото на „ езика на емпатията “.
„ Травмата измежду нашите жители, породена от опита за прелом от 15 юли 2016 година не е изцяло разбрана " в Германия, добави турският външен министър. „ Анкара чака от германците да „ схванат по-добре обстановката, пред която Турция е изправена сега ".

Чавушоглу бе посрещнат на летището в Гослар в утринните часове на деня, след което дружно със Зигмар Габриел разгледаха някои от забележителностите на града, преди да се насочат на работен обяд. Преди идването на високопоставения посетител локалната локалните правоохранителни органи увериха, че са „ съответно и добре готови “ за визитата на Чавушоглу, допълвайки, че не са регистрирани поръчки за демонстрации или митинги, и не се възнамерява затваряне на улици в Гослар поради визитата на турския външен министър.

„ Разговаряхме по сложни тематики “, съобщи първият посланик на Берлин пред кореспонденти след срещата, като акцентира, че двете страни са създали стъпки една към друга, без обаче да навлиза в съответни детайлности.
Двамата министри подчертаха, че биха желали връзките сред Берлин и Анкара да бъдат „ сложени на по-добра основа “, като предложиха да бъдат обновени още веднъж срещите на Германо-турската икономическа комисия. Стратегическият разговор на външните министерства също би трябвало да бъде обновен, показаха убеденост дипломатите.
На собствен ред Чавушоглу призна, че не по всички въпроси е постигнал единодушие със събеседника си. „ Трябва да бъде допустимо разискването на разширението на Митническия съюз на Европейски Съюз “, акцентира първият посланик на Анкара.
Преговорите за това бяха блокирани от федералното немско държавно управление след задържането на Дениз Юджел. Темата за ориста му обаче по този начин и не бе наранена в диалозите в Гослар.

Редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР