Горският пожар до пазарджишкото село Лесичово бе локализиран, след като

...
Горският пожар до пазарджишкото село Лесичово бе локализиран, след като
Коментари Харесай

Горският пожар край Лесичово е локализиран -

Горският пожар до пазарджишкото село Лесичово бе локализиран, откакто трети ден огнеборците гасят над 1000 дка иглолистна гора, заяви представителят на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Пазарджик Мирослав Стоянов.

Рано сутринта вертолет Ми-17 на авиобазата в Крумово още веднъж се е присъединил в гасенето, като на борда му е имало и пожарникар, който насочвал екипа на хеликоптера.

Частичното бедствено състояние към момента не е анулирано и през нощта огнеборците, горските, доста доброволци от региона са потушавали нови огнища. Засега остава да тлее към открит склад за добити дърва, само че няма заплаха огънят да се разпростре към село Лесичово.

С помощта на предоставените от частни компании булдозери са направени просеки, необятни по 9-10 метра. Местни хора разясняват, че не помнят подобен опустошаващ пожар през последните 20 години. Спрягат се разнообразни версии - от самозапалване от нагрято от слънцето стъкло, провокирало искра и запалило сухата трева, до човешка немарливост, защото в региона се добиват дърва и има непрекъснато камиони и резачки.

Гората сред Лесичово и Калугерово постоянно се употребява за леговище от незаконни емигранти, които слизат от близката до двете села автомагистрала „ Тракия “ и в случай че не бъдат хванати от полицията, не престават пътя си към столицата.

Версиите са доста, само че занапред ще се прецизира какво може да е провокирало огнената буря в боровата гора.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР