. Горски пожари принудиха швейцарски села да се евакуират. Сушата

...
. Горски пожари принудиха швейцарски села да се евакуират. Сушата
Коментари Харесай

Цената на климатичните промени расте, но кой ще я плати?

. Горски пожари принудиха швейцарски села да се изтеглят. Сушата унищожава испанската годишна продукция. Докато цената за изменението на климата пораства, измежду държавните управления се разгаря спор: кой би трябвало да заплати?

Въпросът попадна в светлината на прожекторите на фона на сред Съединени американски щати и Китай, на които двете най-големи стопански системи в света се пробваха да намерят способи да работят дружно по редица въпроси - от внедряването на възобновима сила до финансирането на климата, преди тазгодишната среща на върха на Организация на обединените нации за климата - COP28, която ще се организира в Дубай, оповестява " Ройтерс ".

Предвид бързия стопански напредък на Китай и увеличаващите се излъчвания, нараства натискът върху Пекин да се причисли към групата страни, финансиращи разрешаването на казуса.

По време на диалозите в Пекин пратеникът на Съединени американски щати по въпросите за климата Джон Кери съобщи, че двете страни ще продължат да разискват финансирането на климата през идващите четири месеца - преди конференцията COP28, която стартира на 30 ноември.

" Няма по какъв начин да се спори, че страни като Китай, Бразилия или Саудитска Арабия към момента би трябвало да бъдат поставяни на същото равнище като най-слабо развитите страни и дребните островни разрастващи се страни ", съобщи посланик от Европейския съюз.
 Съединени американски щати упорстват за усилване на ограниченията против климатичните промени
Съединени американски щати упорстват за усилване на ограниченията против климатичните промени

" Това е осъществимо "

Европейски Съюз, който понастоящем е най-големият финансов донор по въпросите за климата, желае разширение на групата от страни спонсори.

Финансирането на климата се отнася до средства, които богатите страни отпускат, с цел да оказват помощ на по-бедните страни да понижат излъчванията на CO2 и да се приспособяват към един по-горещ и недопечен свят.

Досега няколкото десетки богати страни, задължени да правят тези заплащания, не са изплатили обещаните суми. Списъкът на финансиращите страни беше решен по време на договарянията за климата в Организация на обединените нации през 1992 година, когато стопанската система на Китай към момента беше по-малка от тази на Италия.

Сега обаче някои страни приканват Китай да даде своя принос. Официални представители на Съединени американски щати, в това число министърът на финансите Джанет Йелън, означиха, че китайските вноски ще покачат ефикасността на фонда на Организация на обединените нации за климата.

Други страни под сходен напън са Катар, Сингапур и Обединените арабски емирства - три от най-богатите страни в света във връзка с Брутният вътрешен продукт на глава от популацията.

Досега Китай се съпротивляваше на апелите, причислятващи го към богатите страни.

На среща с Кери във вторник китайският министър председател Ли Цян акцентира, че развитите страни би трябвало да спазят своите неизпълнени задължения за финансиране на климата и да поемат водеща роля в намаляването на излъчванията. Той предложи разрастващите се страни да дадат принос " в границите на своите благоприятни условия ".

Тази опозиция допуска, че напъните ще срещнат съществени провокации. Промяната на формалния лист на спонсори на Организация на обединените нации ще изисква интернационален консенсус.
 Съединени американски щати търси съдействието на Китай за битката с климатичните промени
Съединени американски щати търси съдействието на Китай за битката с климатичните промени

Двете страни са най-големите източници на парникови газове

" Има прекомерно огромна опозиция измежду страни като Китай и Саудитска Арабия, с цел да се промени формалното решение ", изясни представител на Европейски Съюз, поискал анонимност.

Привържениците на смяната настояват, че описът на страните би трябвало да бъде уголемен, преди да влезе в действие нова - и евентуално доста по-мащабна - цел на Организация на обединените нации за финансиране на климата след 2025 година Предстои страните да се спогодят за размера на тази цел и за това кой ще способства за нея.

" Всички страни, които са в положение, би трябвало да допринесат за световното финансиране на климата ", настоя дипломат Паолелей Лутеру, който ръководи Алианса на дребните островни страни.

По негови думи по-големият въпрос е коя от бедните и най-уязвими страни ще бъде на опашката да я получи.
 Екстремните жеги в Европа се трансформират в новото обикновено
Екстремните жеги в Европа се трансформират в новото обикновено

Старият континент ще се сблъска с по-сериозни горещи талази това лято, както и със суши, наводнения и горски пожари

Кой е виновен?

Споразумението на Организация на обединените нации за финансиране на климата се основава на правилото, че богатите страни носят по-голяма отговорност за справяне с изменението на климата, защото те са предизвикали по-голямата част от излъчванията на CO2, затоплящи планетата, след индустриалната гражданска война.

Въпреки че в исторически проект излъчванията на CO2 в Съединените щати са по-големи от тези на която и да е друга страна, все още Китай е най-големият източник на CO2 в света във връзка с замърсяването, генерирано годишно.

Държавите ще се сблъскат с въпроса за историческата отговорност на COP28, защото имат за цел да разкрият нов фонд за компенсиране на уязвимите страни за разноските, които към този момент са направени при естествени бедствия, провокирани от климата.

Миналата година Европейски Съюз се отхвърли от дългогодишната си опозиция против този фонд, само че при изискване че по-голяма група страни внасят в него. Страните обаче към момента не са решили кой ще прави принос.

Съединените щати бяха уклончиви по отношение на заплащанията, които биха могли да се преглеждат като обезщетения за изменението на климата.
 Европа да покаже по-голяма упоритост за климата, желае Организация на обединените нации
Европа да покаже по-голяма упоритост за климата, желае Организация на обединените нации

Общите ѝ излъчвания на парникови газове не престават да нарастват

Някои страни, които не са задължени да вършат вноски във фондовете на Организация на обединените нации за климата, въпреки всичко са го създали, като Южна Корея и Катар. Други пък насочват помощи по други канали.

Китай започва фонда за климатично съдействие Юг-Юг през 2015 година, с цел да помогне на най-слабо развитите страни да се оправят с климатичните проблеми, като до момента е дал към 10% от обещаните 3,1 милиарда $.

Това е дребна част от с тотиците милиарди, които Пекин харчи за своята самодейност, подкрепяща планове като построяването на петролопроводи и пристанища.

Подобни договорености разрешават на страните да вършат вноски, без да поемат отговорности, макар че в случай че се вършат отвън фондовете на Организация на обединените нации, те могат да се сблъскат с не толкоз строги критерии за обществено отчитане - което прави по-трудно следенето къде отиват парите и какъв брой в действителност е платено.
 Мрачна прогноза за света - групов неуспех в битката против климатичната рецесия
Мрачна прогноза за света - групов неуспех в битката против климатичната рецесия

Но отчет на Организация на обединените нации, оповестен през днешния ден, демонстрира, че светът е надалеч от тези цели

Байфорд Цан, старши политически консултант в мозъчния концерн E3G, показва, че китайското предложение за повече финансиране за климата би било печелившо за Пекин . " Това ще завоюва дипломатическо въздействие на Китай и ще окаже напън върху западните спонсори да покачат вноските си във финансирането на климата ".

Някои уязвими страни, разочаровани от слабото финансиране досега, търсят нови източници на средства. Ръководената от Барбадос Инициатива " Бриджтаун " упорства за възобновяване на многостранните банки за развиване, тъй че да предложат повече поддръжка за планове в региона на климата. Други страни пък се сплотиха в поддръжка на международната CO2 такса върху корабоплаването, с цел да наберат средства.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР