Горски пожар се доближава до столицата на Северозападните територии на Канада, докато хиляди бягат

...
Горски пожар се приближаваше към столицата на Северозападните територии на
Коментари Харесай

Горски пожар се приближаваше към столицата на Северозападните територии на Канада в петък, докато жителите бягаха, бързайки да изпреварят крайния срок за евакуация на града от 20 000 жители на обяд.

Половината от населението в Северозападните територии вече е разселено от пожарите, съобщи BBC News, позовавайки се на федерална актуализация от петък.

„Тези пожари са много активни и много непредсказуеми“, каза Харджит Саджан, канадски министър на готовността за извънредни ситуации, на пресконференция в петък, според BBC. Той каза, че правителството не знае степента на настоящите щети.

Северозападните ветрове, съчетани с минимален дъжд, усложняват усилията за забавяне на пожара, който може да достигне границите на града до уикенда, казаха спешни служители. Имаше вероятност за малък дъжд в петък, но служители казаха, че вероятно няма да е достатъчно, за да спре пожара.

„Наближаваме критични няколко дни“, Шейн Томпсън, правителство министър на териториите, каза на пресконференция.

Хиляди хора са избягали от пожара, един от стотиците горски пожари, бушуващи в териториите, карайки стотици километри (мили) на безопасно място или чакайки на дълги опашки за спешни полети, тъй като най-лошият сезон на пожарите в Канада не показа признаци на отслабване.

Десет самолета напуснаха Йелоунайф с 1500 пътници в четвъртък, каза Дженифър Йънг, директор по корпоративните въпроси към отдела по общински и обществени въпроси на Северозападните територии, добавяйки, че агенцията се надява 22 полета да тръгнат в петък с още 1800 пътници.

 Въздушните танкери летяха мисии през нощта, за да запазят магистралата от Йелоунайф отворена, а властите насочваха дълъг керван от автомобилисти през пожарните зони, казаха служители. Междувременно беше създадена мрежа от пожарна охрана, пръскачки и водни оръдия, за да се опита да защити града от огъня, който се беше преместил на 15 километра (9 мили).

Кметът на Йелоунайф Ребека Алти каза, че пожарът не е напреднал толкова много, колкото се очакваше в четвъртък, но „все още идва“, а тежкият дим, който се очаква да се придвижи, увеличава спешността на евакуацията, докато все още е възможно.

Алис Лиске напусна Йелоунайф по пътя с шестте си деца по-рано тази седмица, защото качеството на въздуха беше толкова лошо. Тя се тревожеше как толкова много хора ще избягат от града за толкова кратко време.

„Не само това“, каза тя, „но когато се върнем, какво ще има за нас?“

Канада е свидетел на рекорден брой горски пожари тази година – допринасяйки за задушаващ дим в части от САЩ – с повече от 5700 пожара, изгарящи повече от 137 000 квадратни километра (53 000 квадратни мили) от единия край на Канада до другото, според Канадския междуведомствен център за горски пожари.

Към петък сутринта повече от 1000 горски пожара горяха в цялата страна, над половината от тях бяха извън контрол. На стотици километри (мили) южно от Йелоунайф, на жителите беше наредено да евакуират 2400 имота в Западна Келоуна, Британска Колумбия, а други 4800 имота бяха под тревога за евакуация поради заплахата от горски пожар, горящ само на няколко километра (мили) от града.

Евакуацията на Йелоунайф беше най-голямата тази година, каза Кен Макмълън, президент на Канадската асоциация на началниците на пожарната и шеф на пожарната в Ред Диър, Алберта.

„Това е едно от онези събития, при които трябва да изведете хората по-рано, отколкото по-късно“ поради опасността пожарът да блокира единствения път за бягство дори преди да достигне общността.

Заповедта за евакуация, издадена в сряда вечерта, се отнася за Йелоунайф и съседните общности на Първите нации на Ндило и Детах. Местните общности бяха силно засегнати от горските пожари, които застрашават важни културни дейности като лов, риболов и събиране на местни растения.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР