Горски пожар, разпространяван от силни ветрове, обхвана растителността в южно

...
Горски пожар, разпространяван от силни ветрове, обхвана растителността в южно
Коментари Харесай

Евакуират предградие на Атина заради горски пожар

Горски пожар, популяризиран от мощни ветрове, обхвана растителността в южно предградие на Атина. Огнената буря принуди жителите да се изтеглят и нанесе вреди на към 20 парцела. Това оповестиха от противопожарната работа.

Гръцката организация за гражданска отбрана насочи незабавен апел посредством SMS към хората да изоставен Ано Вула, защото пламъците са достигнали до домовете.

Не се оповестява за жертви, само че още четири квартала са били евакуирани, защото вятърът е трансформирал посоката си и е насочил фронта на огъня към град Вари, сподели пред телевизия „ Скай “ Григорис Константелос, кмет на Вула.

Той заяви, че са нанесени вреди на към 20 къщи.

Шест самолета екипирани за потушаване на пожари, три хеликоптера и общински цистерни за вода са подпомагали работата на десетки пожарникари с 20 пожарни коли.

„ Положението е доста тежко и вятърът не оказва помощ ", сподели Янис Константос, кмет на прилежащата община Елиникон-Аргируполи.

„ Атмосферата е задушлива, мъчно дишаме “, сподели той пред Атинската осведомителна организация.

В фрагменти, излъчени от телевизия Ant1, полицията прикани хората да изоставен домовете си.

От противопожарната работа обявиха, че вятърът е намалял малко, тъй че се надяват, че пожарът ще забави темпото си.

Телевизия „ Скай “ излъчи фрагменти на горяща къща.

Кметът на Глифада, където пожарът избухна за първи път, Гиоргос Папаниколау съобщи, че той е почнал в електроцентрала за високо напрежение.

По-късно следобяд наоколо до Атина, в село Куварас, избухна втори пожар, само че жилищните региони не бяха застрашени.

Миналото лято при най-тежката гореща вълна в Гърция от десетилетия насам, за която управляващите упрекват климатичните промени, пожарите унищожиха над 100 000 хектара гори и аграрни земи, като това бяха най-големите вреди от горски пожари в страната от 2007 година насам.

Повече от 200 пожарникари и техническо съоръжение, обезпечени от страните от Европейския съюз, скоро ще бъдат изпратени в Гърция, с цел да подкрепят битката с огромните горски пожари.

България, Финландия, Франция, Германия, Румъния и Норвегия ще вземат присъединяване в разполагането на силите, координирано от Механизма за гражданска отбрана на Европейски Съюз. /АФП
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР