Горилите могат да "хитруват" и притежават добри когнитивни способности, смятани

...
Горилите могат да "хитруват" и притежават добри когнитивни способности, смятани
Коментари Харесай

Горилите могат да хитруват - способност, смятана досега само за човешка

Горилите могат да "хитруват " и имат положителни когнитивни качества, считани до момента единствено за човешки, откриха учени, следили държанието на маймуните в английски зоопарк, съобщи Ройтерс.

Учени от Бристолския университет закачили в заграждението на горилите игра, в която маймуните трябвало да придвижват фъстъци с пръчка. Накрая ядките падали и горилите можели да ги изядат като премия. Играта се оказала много сполучлива и маймуните продължавали да играят даже когато фъстъците свършвали. Някои от тях обаче разкрили по-лесен метод да се снабдяват с лакомството. Те засмуквали ядките непосредствено от закачената на стената игра, без да ги придвижват по комплицирания маршрут.

"Това демонстрира какъв брой изобретателни са горилите, и че те могат да ползват разнообразни тактики, с цел да се снабдят с храна, " сподели доктор Фей Кларк от Бристолския зоопарк. "Горилите демонстрираха изумителна дарба да вземат решение проблеми ", добави тя.

Проектът е взаимна разработка на учени от Бристолския университет и Зоологическата градина на британския град. Целта му е да се упражняват и развиват когнитивните качества на горилите.

Играчката трябвало да бъде направена от здрав материал, с цел да издържи на удара на маймуните. Една горила може да бъде седем пъти по-силна от индивида. Освен това трябвало да бъде занимателна, с цел да се връщат животните при нея.

Макар че главното предопределение на играта е било да се основава положително въодушевление и задоволство у животните, учените към този момент създават нови модели. Те ще спомогнат за по-подробно проучване на умствените качества на маймуните и тяхната душeвност.

"С помощта на играта можем да учим и да измерим зрението, слуха и други когнитивните функционалности на горилите ", посочи Грей.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР