Гордън Рамзи е сред най-известните готвачи на днешно време –

...
Гордън Рамзи е сред най-известните готвачи на днешно време –
Коментари Харесай

Великите готвачи: Гордън Рамзи

Гордън Рамзи е измежду най-известните готвачи на днешно време – при започване на своята кариера той се е обучавал при най-хубавите кулинари в света, а по-късно е имал опция да преподава на млади готвачи.

Гордън Рамзи е прекарал съвсем целия си живот в Англия, макар че е роден в Глазгоу, Шотландия. Семейството на дребния Гордън се мести от Шотландия през 1971 година, когато в този момент известният готвач, е бил на 5 години. Първата пристрастеност на Рамзи въобще не е била обвързвана с готвенето и кулинарния свят – още на 15 години той стартира да играе за професионалния футболен тим Глазгоу рейнджърс.

През 1985 година получава сериозна контузия на коляното и се постанова да приключи футболната си кариера. Той се записва в лицей по хотелиерски мениджмънт, а откакто го приключва стартира да работи за някои от най-хубавите европейски готвачи.

Работил е в Лондон при Марко Пиер Уайт, след това известно време се е учил от Албер Ру. По-късно е почнал и работа при френския майстор–готвач Жоел Робушон. Рамзи взема решение, че е време да поеме по своя път и през 1993 година става основен готвач на преди малко отворен лондонски ресторант.

Той работи в заведението няколко години и печели две звезди на Мишлен – това е самопризнание за висша кухня и всеки ресторант мечтае да окачи най-малко една от вероятните три в заведението си.

Въпреки че достижението му е огромно, за Рамзи по-ценна се оказва друга премия – определен е за най-хубавия млад готвач на наградитеCatey Awards – влиятелни награди за ресторантьорство и хотелиерство.

 Гордън Рамзи

Първото си заведение готвачът отваря през 1993 година в Лондон – ресторантът носи името му Гордън Рамзи. Заведението доста бързо придобива известност с изтънчената си и вкусна храна – това донася на Рамзи мечтаните от заведенията за хранене три звезди на Мишлен. През същата година триумфите за великия готвач не престават – на пазара излиза първата му книга Страст за усет, която съумява бързо да го изстреля на върха.

И вместо да лежи на тези свои достижения, амбициозният Рамзи се захваща още по-здраво за работата. През идващите години той отваря още заведения за хранене, като единият от тях е в Дубай. Едновременно с това, Рамзи написа и още кулинарни книги. Освен това той печели влиятелни оценки – през 2000 година е определен за Готвач на годината, а шест години по-късно приема оценката офицер на Ордена на Британската империя.

Паралелно с това, Рамзи стартира и телевизионна кариера – първо става участник в документален филм, който демонстрира какво е всекидневието на готвача, след това в ефир излиза и шоуто Кошмари в кухнята. Зрителите доста се впечатляват от това предаване и за Разми се отваря нова опция – да направи риалити предаване, което да се излъчва в Съединени американски щати. Започва Кухнята на пъкъла.

След триумфа на това предаване, по малкия екран стартират да дават и приспособено за американските фенове предаване Кошмари в кухнята. Талантливият готвач, който към този момент се е наложил и на американска земя, отваря собствен ресторант в Ню Йорк.

Днес към този момент готвачът има своя интернационална корпорация с заведения за хранене по целия свят. В персонален проект Рамзи е фамилен и има четири деца.

Много дълго време Рамзи оглавява класацията на списание Форбс за най-добре печелещ кулинар в света, като персоналното му положение се прави оценка на към 60 милиона лири.

През предходната година се появиха информации, че ресторантьорският му бизнес стартира да затихва. Кризата не пречупва духа на майстор-готвача – той се радва на сериозен триумф като ефирен водещ и печели към 10 милиона $ единствено от две излъчвания, предавани в Съединени американски щати.

Рамзи счита, че от всеки дилетант може да стане добър експерт в кухнята, стига да знае някои съществени правила в кулинарията. Съветите му към начинаещите готвачи са постоянно да употребяват пресни подправки, когато готвят и да ги прибавят постоянно в края на ястието. Освен това световноизвестният готвач е безусловно уверен, че положителният майстор-кулинар в никакъв случай не изхвърля храна и съумява да оползотвори всяка съставна част, която има.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР