Гора на възраст близо 32 милиона години ще бъде достъпна

...
Гора на възраст близо 32 милиона години ще бъде достъпна
Коментари Харесай

Вкаменената гора на 32 милиона години край Момчилград скоро ще бъде достъпна за туристи

Гора на възраст близо 32 милиона години ще бъде налична за туристи напълно скоро.

Дърветата в нея са вкаменени и по този начин са съхранени от древността до през днешния ден. Гората е неповторима за България и е обект на интернационален теоретичен интерес. Сега тя е част от екопътека по план на община Момчилград с финансовото подпомагане на локална инициативна група.

Маршрутът е с дължина към 9 километра и включва четири от най-атрактивните културно-исторически обекти в региона.

" Ако преди 32 милиона години е имало интернет, Източните Родопи щяха да бъдат показани като Карибите. С тропически климат, топло и синьо море, с доста острови с буйна растителност. Далече обратно във времето тази територия е била дъно на солено море. А на един от островите е растяла днешната вкаменена гора, показа пред БНР ботаникът Лидия Кирилова от Историческия музей в Кърджали.

За първи път сведения за тази гора се появяват при започване на предишния век от известния природоизпитател Никола Иванов и стават обект на теоретичен интерес. А преди няколко години интернационален екип от палеоботаници е датирал времето, в което е растяла тропическата гора.

Вкаменената гора се намира край Момчилград.

Площта й е 7 и половина хектара. Обявена е за естествена забележителност през 1970 година.

Подобни вкаменени гори има и на други места в Източните Родопи, както и в Северна Гърция. Сега гората е част от екопътека и следва скоро да бъде отворена за туристи, описа за БНР Севдалин Огнянов, специалист в община Момчилград.

Преминаването по екопътеката може да е проведено или независимо, сподели още Севдалин Огнянов.

Отсега обаче учените предизвестяват, че до момента с туристите може да има пагубно влияние върху античната гора, както и за самите туристи не е безвредно, уточни Лидия Кирилова от музея в Кърджали.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР