Google се изправя пред най-голямото си досега съдебно предизвикателство в

...
Google се изправя пред най-голямото си досега съдебно предизвикателство в
Коментари Харесай

САЩ се изправят срещу Google в знаков антитръстов процес

Гугъл се изправя пред най-голямото си до момента правосъдно предизвикателство в съда във Вашингтон, с цел да отхвърли обвиняванията на държавното управление на Съединени американски щати, че е работила нелегално, с цел да построи голямото си владичество в онлайн търсенето.


В продължение на 10 седмици, в които ще бъдат дадени показания от над 100 очевидци, Гугъл ще се опита да убеди федералния арбитър, че забележителното дело, заведено от Министерството на правораздаването, е безпричинно, оповестява Си Ен Ен.

Процесът е най-голямото антитръстово дело в Съединени американски щати против огромна софтуерна компания, откогато преди повече от две десетилетия същото министерство се изправи против Microsoft поради господстващото състояние на операционната система Windows.

" За 20 години технологиите напреднаха доста, тъй че резултатите от това дело ще имат мощно отражение върху метода, по който софтуерните платформи ще работят в бъдеще ", сподели Джон Лопатка от Юридическия факултет на Пенсилвания.

Делото против Гугъл е концентрирано върху изказванието на държавното управление, че компанията нелегално е извоювала господстващото си състояние в региона на онлайн търсенето, като е сключила извънредни контракти с производители на устройства, мобилни оператори и други компании, които не са оставили на противниците опция да се конкурират.

Чрез тези заплащания в размер на милиарди долари всяка година към Apple, Samsung или оператори като T-Mobile или AT&T, Гугъл си е осигурила статут на търсачка по дифолт в телефоните и уеб браузърите и хипотетично е подсигурила триумфа си в ущърб на съперниците.

" Преди две десетилетия Гугъл се трансформира в любим на Силициевата котловина като започваща компания с реформаторски метод за търсене в нововъзникващия интернет ", се споделя в желае на Министерството на правораздаването. " Този Гугъл от дълго време не съществува. "

Най-големите хипотетични жертви в тази ситуация са конкурентни търсачки, които към момента не са съумели да извоюват забележителен пазарен дял по отношение на Гугъл, като Bing и DuckDuckGo на Microsoft.

90% пазарен дял

Гугъл продължава да бъде водещата търсачка в света, завладявайки 90 на 100 от пазара в Съединени американски щати и по света, огромна част от който се употребява от мобилни устройства iPhone и телефони с операционна система Android, благосъстоятелност на Гугъл.

В своя отбрана компанията твърди, че триумфът ѝ се дължи на ненадминатото качество на нейната търсачка, която е оценена като отлична спрямо останалите още от стартирането ѝ през 1998 година от създателите Сергей Брин и Лари Пейдж.

" В резюме, хората не употребяват Гугъл, тъй като им се постанова - те я употребяват, тъй като желаят ", съобщи Кент Уокър, президент по световните въпроси на Гугъл, в обява в блога си.

Процесът ще бъде управителен и решен от арбитър Амит П. Мехта, чиято оценка ще бъде взета доста месеци след почти тримесечните чувания.

Залогът за Гугъл е голям, в случай че Мехта поддържа някой или всички причини на държавното управление на Съединени американски щати.

Възстановителните ограничения могат да включват раздробяване на далечния бизнес на Гугъл или заповед за преразглеждане на метода на работа.

Компанията е изправена пред съществени правосъдни дейности в Европа, където ѝ беше наложена санкция от над 8,2 милиарда евро за разнообразни нарушавания на антитръстовите правила, макар че тези решения се апелират.

Каквото и решение да вземе Мехта, делото в Съединени американски щати съвсем несъмнено ще бъде обжалвано и от двете страни, което може да го проточи с години.

Започналото през 1998 година дело на Вашингтон против Microsoft завърши със съглашение през 2001 година, откакто при обжалване беше анулирано разпореждането за делене на компанията.

Правителството на Съединени американски щати започва делото си против Гугъл по време на администрацията на Тръмп и искът се придвижи в преходния интервал на президента Джо Байдън.

Байдън също се е стремял да оспорва софтуерните колоси, само че с малко резултати.

През януари Министерството на правораздаването на Байдън стартира настрана дело против Гугъл, обвързвано с рекламния му бизнес, и то може да стигне до правосъден развой през идната година.

Компанията е изправена и пред други правосъдни каузи от американски щати, които я упрекват в корист с монопол в региона на рекламните технологии и в блокиране на конкуренцията в магазина за приложения Гугъл Play.

Тази седмица Гугъл и Съединени американски щати обявиха, че са постигнали кардинално съглашение за споразумяване на делото за Гугъл Play. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР