Google се бори да пусне конкурент на ChatGPT, но може

...
Google се бори да пусне конкурент на ChatGPT, но може
Коментари Харесай

Bard - чатботът на Google прави фактическа грешка още в първата демонстрация

Гугъл се бори да пусне съперник на ChatGPT, само че може би бърза прекалено много, написа за theverge.com Джеймс Винсент. В понеделник Гугъл разгласи своя AI chatbot Bard – противник на ChatGPT на OpenAI, който би трябвало да стане „ по-широко наличен за обществеността през идващите седмици “. Но Bard позволи фактическа неточност още в първата си проява.
Гиф, споделен от Гугъл, демонстрира по какъв начин Bard дава отговор на въпроса: „ За какви нови открития от галактическия телескоп Джеймс Уеб мога да кажа на моето 9-годишно дете? “ Роботът предлага три отговора. Единият е, че телескопът „ е направил първите фотоси на планета отвън нашата Слънчева система “.Мнозина астрономи възроптаха в Twitter, че това е погрешно и че първото изображение на екзопланета е направено през 2004 година Тази информация е и на уеб страницата на НАСА.
Брус Макинтош, шеф на обсерваториите на Калифорнийския университет в UC Santa Cruz написа:„ Говорейки като човек, който е снимал екзопланета 14 години преди JWST да бъде изстрелян, ми се коства, че би трябвало да намерите по-добър образец. “ 
Учените се сплотиха в мнението си, че главен проблем за чатботове с изкуствен интелект като ChatGPT и Bard е тяхната податливост да декларират решително погрешна информация като факт. Системите постоянно „ халюцинират “ – т.е. измислят информация – тъй като всъщност са системи за автоматизирано попълване.
Вместо да вършат поръчки в база данни с потвърдени обстоятелства, с цел да отговорят на въпроси, образоват се върху големи корпуси от текст и проучват модели, с цел да дефинират коя след коя дума следва във всяко обещано изречение. С други думи, те са вероятностни, а не детерминистични - линия, която накара един изтъкнат професор по ИИ да ги нарече  „ генератори на нелепости ".
Разбира се, интернет към този момент е цялостен с погрешна и подвеждаща информация, само че казусът се усложнява от желанието на Microsoft и Гугъл да употребяват тези принадлежности като търсачки. Там отговорите на чатботовете поемат упоритостта на бъдеща всезнаеща машина.
Компанията Microsoft, която през вчерашния ден показва новата си основана на AI търсачка Bing, се опита да предотврати тези проблеми, като трансферира отговорността върху потребителя. „ Bing се зарежда от AI, тъй че са вероятни изненади и неточности “, се споделя в известие на компанията. „ Не забравяйте да ревизирате обстоятелствата и да споделите мнения, с цел да можем да се учим и подобряваме! “
Говорител на Гугъл, Джейн Парк, даде следното изказване на The Verge: „ Това акцентира значимостта на прецизния развой на тестване, нещо, което започваме тази седмица с нашата стратегия Trusted Tester. Ще комбинираме външна противоположна връзка с нашите лични вътрешни проби, с цел да сме сигурни, че отговорите на Bard дават отговор на високата летва за качество, сигурност и основателност на информацията от действителния свят. “
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР