Google направи последен опит пред най-висшата съдебна инстанция в Европа

...
Google направи последен опит пред най-висшата съдебна инстанция в Европа
Коментари Харесай

Google прави последен опит да отмени антитръстова глоба от 2,4 млрд. евро

Гугъл направи финален опит пред най-висшата правосъдна инстанция в Европа да анулира антитръстовата санкция от 2,42 милиарда евро.

Санкцията е наложена от Европейски Съюз за пазарна корист, обвързвана с услугата за онлайн извършване на покупки. Според компанията обаче, регулаторите не са съумели да потвърдят, че практиките й са антиконкурентни, оповестява Reuters.

Гугъл се обърна към Съда на Европейския съюз, откакто Общият съд през 2021 година отхвърли обжалването на санкцията, наложена от антитръстовия началник на Европейски Съюз Маргрете Вестагер през 2017 година

Това е първата от трите наказания за антиконкурентни практики, които през последното десетилетие са коствали на Гугъл общо 8,25 милиарда евро.

Адвокатът на Гугъл Томас Граф съобщи, че Европейската комисия не е съумяла да потвърди, че особеното отнасяне на съперниците от страна на компанията е корист и че единствено по себе си не е антиконкурентно.

" Смисълът на конкуренцията се състои в това, че едно сдружение се отличава от съперниците си. А не да се изравнява с тях, тъй че всички да са идентични ", сподели той пред състава от 15 съдии. " Определянето на особеното отнасяне на предприятията на първа и трета страна, като корист би подкопало конкуренцията. То би нарушило способността и тласъците на сдруженията да се конкурират и да вкарват нововъведения ", добави юристът.

Адвокатът на Комисията Фернандо Кастийо де ла Торе отхвърли причините на Гугъл, като съобщи, че компанията е употребила логаритмите си, с цел да облагодетелства незаслужено услугата си за сравняване на цени, в нарушаване на антитръстовото законодателство на Европейски Съюз.

" Гугъл имаше право да ползва логаритми, които понижават видимостта на избрани резултати, които са по-малко съответстващи за поръчката на потребителя ", сподели той.

" Това, което Гугъл нямаше право да прави, беше да употребява господстващото си състояние в общото търсене, с цел да разшири позициите си във връзка с сравнителното извършване на покупки, като разпространява резултатите от личните си услуги и ги украсява с атрактивни характерности и ползва логаритми, които са склонни да смъкват резултатите на съперниците и да демонстрират тези резултати без атрактивни характерности ", изясни той.

Предстои Съдът на Европейски Съюз да се произнесе с решение през идващите месеци.

Това и още други две каузи, свързани с операционната система Android и рекламната услуга AdSense, обаче бледнеят спрямо продължаващото антитръстово дело на Европейски Съюз за доходоносния бизнес на Гугъл в региона на цифровата реклама, отбелязва в умозаключение Reuters.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР