Голямото удовлетворение на журналистиката понякога настъпва в момента, в който

...
Голямото удовлетворение на журналистиката понякога настъпва в момента, в който
Коментари Харесай

Първа голяма победа: Спасение за дивите плажове

Голямото задоволство на публицистиката от време на време настава сега, в който няма какво да напишеш и не ти се постанова. Лично отклоняване: в продължение на 8 години извозвам всяко лято на Карадере и в продължение на 8 години всяко лято се постанова да пиша текстове срещу застрояването на Карадере. Стигна се до миг, в който това към този момент взе да става нещо смесено сред обезсърчение и непримиримост, с превес на отчаянието. Няма месец от късната пролет, в който дивите плажове да не са били подлагани на взлом от политически и бизнес ползи, както на национално равнище, по този начин и на местно; от локални кметове, локални дерибеи, изобщо цялата багероподобна маса, която бетонира и укрепи Черноморието по същия метод, по който укрепи самата себе си в привилегиите си. И искаше да ги разшири - към последният останал 1 % чиста земя. 

Но ето пристигна и първата огромна победа. Корал, Карадере и Паша дере към този момент са напълно в. Протекция, под която бе явно, че би трябвало да попаднат преди повече от десетилетие, само че която беше ужасно неуместна при всички държавни управления досега. Както уточни Борислав Сандов от " Зелените " комбинацията от инвеститорски апетити и политически окови бе задоволителна, с цел да може въпросът за предпазените зони да се отхвърля. Медиите също не допринасяха изключително, би трябвало да се признае: безброй са телевизионните репортажи и електронни изявления, в които за дивото къмпингуване се говореше като за нещо смесено сред брадясала и закъсняла хипарска нелепост, безподобно замърсяване и обоклукчаване на тези хубаво зони (в които да вземем за пример ще е доста по-чисто в случай че се отвори търбуха на няколко ол-инклузив хотели), както и за нарко сборище, в което из пясъка се губят игли на хероиново подвластни, а марихуаната ти я раздават още на входа и не те пускат, в случай че нямаш няколко грама в раницата. Нищо сходно обаче: на Каредере и Корал постоянно къмпингуваха цели фамилии с децата си, които основателно не виждаха за какво би трябвало да се пребиват от високи цени, ниско качество, рекетьорски практики и безкрайни тълпи по всички останали курорти, единствено и единствено, с цел да влезеш в морето. 

Може би всичко това най-накрая ще завърши. И може би за пръв път, въпреки и нерешително, човек може да си разреши лукса да изпадне в оптимистично въодушевление за някакви по-добри времена. Щом спасяването на Карадере и Корал стана допустимо, евентуално са вероятни и доста други победи на доста други фронтове. Може би си спомняте, че дълго време се твърдеше по какъв начин " Ако изборите можеха да трансформират нещо, щяха да ги забранят ". 

Излъгаха ви.

Автор: Райко Байчев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР