Голямото пазаруване: Всеки четвърти харчи поне 500 лв. на Черен

...
Голямото пазаруване: Всеки четвърти харчи поне 500 лв. на Черен
Коментари Харесай

Голямото пазаруване: Всеки четвърти харчи поне 500 лв. на Черен петък


Голямото извършване на покупки: Всеки четвърти харчи най-малко 500 лева на Черен петък. Над 80% от нашенците ще се възползват от пониженията.
През последните години търговците
започват интервала на Черния петък по-рано. Пазаруването е най-вече онлайн и в деня по магазините, който тази година се пада на 25 ноември 2022 година, пише Асоциацията за отбрана на потребителите в писмо до медиите.

„ Най-честите сигнали за нелоялни практики в Черния петък са свързани с увеличена
авансово цена на обособени артикули,
както и неточно оповестяване на самото понижение “, съобщи ръководителят на Асоциацията Пейо Майорски. Според него през последните две години поради пандемията акцията се изтегля малко по-напред във времето.

Над 80% от българите, живеещи в градовете, имат намерение да пазарят на Черен петък, като над 70% от тях ще пазарят в електронни магазини, демонстрира изследване на АЗП. Сред най-популярните категории през тази година са облекла,
електроуреди, обувки, мобилни телефони.
Над 500 лева е плануваният бюджет при над 20% от участниците в изследването. По отношение на бюджета, който имат намерение да изразходват, 45% от евентуалните купувачи възнамеряват да похарчат до 200 лева, 30% имат намерение да отделят сред 200 и 500 лева, а 25% ще изхарчат над 500 лева

„ Надяваме се от контролния орган КЗП да следят пазара, с цел да се откри дали търговците дават правилно обръщение към потребителите, а не просто да подвигат цената директно преди акцията “, акцентира Майорски.
Черният петък е ден, в който всички хора
се втурват по моловете, комерсиалните центрове, пазарите и онлайн магазините. КЗП би трябвало да следи до каква степен пониженията в тях са действителни или не. Много постоянно се случва цените да бъдат даже противоположното на понижени в деня на Черния петък, разяснява Пейо Майорски. Търговците изкуствено надуват цените, тъй като чакат навръх този ден да има взрив на клиенти. От своя страна хората, психически са настроени за понижения и от време на време даже не поглеждат етикетите
и дали въобще има разлика в цените.
В Асоциацията за отбрана на потребителите към този момент има сигнали, че консуматори са харесали към този момент авансово облекла в магазини. Например продукт е коствал 100 лв. преди акцията за Черен петък. В магазина към този момент има авансово оповестено 50% понижение. Отивайки да пазарят, клиентите виждат, че фактически е понижен. Но забележете: остарялата цена на продукта е била преправена на 200 лева, а оттова (-50%). Така действително стоката е коствала 100 лева, колкото и преди акцията за Черен петък.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР