Голямото мнозинство от европейските държави не наложиха забрана на износът

...
Голямото мнозинство от европейските държави не наложиха забрана на износът
Коментари Харесай

Весела Чернева: Възможно е до декември да има включване на България и Румъния в Шенген само по въздух

Голямото болшинство от европейските страни не постановиха възбрана на износът на украинско зърно. България и Румъния също се съобразиха с решението на Европейска комисия, както другите страни. Останаха единствено Полша, Унгария и Словакия, в две от тези страни предстоят избори и тяхното държание е вътрешнополитически въпрос. Това сподели в ефира на Euronews Bulgaria заместник-директорът на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева.

Що се отнася до България и Румъния - те одобряват уверенията на Европейска комисия, че няма да има опасности за дисбаланс на пазара във връзка с зърното и слънчогледа и оттук насетне би трябвало да се видят резултатите от това решение. Комисията следи всекидневно цените на зърното, тъй като този пазар е значим за цяла Европа, сподели тя. Много огромна част от това върно се изнася за Близкия изток. Европейската комисия следи този доста огромен пазар от близко, уточни Чернева.
Диалогът с другите страни членки на Европейски Съюз би трябвало да се случва непрекъснато. Идеята е, че има сътрудник с който може да се приказва. Що се отнася до процеса по присъединение на България към Шенген става дума за Нидерландия и Австрия, не Брюксел. По отношение на Нидерландия става дума за измененията в Конституцията и за правосъдната промяна. Промените в КПКОНПИ, които отчасти към този момент са направени доведоха значително на връщане на доверието в България с цялта ѝ да се оправя с корупцията.
Що се отнася до Румъния, ние би трябвало да се координираме с цел да можем да организираме коалиция от страни в Съвета на Европейски Съюз, тъй че Австрия да си даде сметка, че не е добре да остава изолирана по този проблем, безапелационна беше Весела Чернева. За Виена е значимо да има надзор върху границите и може би, в случай че има повече роля на Фронтекс, в случай че има повече инспекции, това ще ни помогне да обърнем позицията на Австрия. Не е невероятно решение за включване на България и Румъния в Шенген единствено по въздух, само че в случай че се вземе такова решение, то сигурно ще има дата за включване на двете страни и по сухопътните граници. Ще бъде триумф, в случай че се случи до декември, означи Чернева.

Членството в Шенген и напредването ни към еврозоната са целите пред болшинството сега и те би трябвало да се концентрират върху това. Според мен има краткотрайни искри сред тях, само че те ще се преодолеят в името на въпросните изброени цели, съобщи още заместник-директорът на Европейския съвет за външна политика.

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР