Голямо мнозинство от страните, участващи в Конференцията на ООН за

...
Голямо мнозинство от страните, участващи в Конференцията на ООН за
Коментари Харесай

На срещата за климата се възмутиха, че големите замърсители не поемат ангажименти.

Голямо болшинство от страните, участващи в Конференцията на Организация на обединените нации за климата в Мадрид, желаят в заключителната декларация да се упорства за по-амбициозни задължения, съобщи представител на Организация на обединените нации, представен от " Ройтерс ", съобщи Българска телеграфна агенция. Той сподели това няколко часа откакто беше публикуван текст на проектодокумент, неодобрен като прекомерно слаб.

Голямо болшинство от делегациите желаят по-амбициозен текст, към това се стремим и ние ", посочи Андрес Ландерече, координатор на срещата от името на Чили, председателстващ полемиките в Мадрид. " Намираме се в решителен миг и е належащо да имаме резултат, основаващ се на това, което ни споделя науката ", уточни той.

Ландерече акцентира, че задачата е форумът да завърши през днешния ден. По принцип конференцията трябваше да завърши през вчерашния ден.

Двуседмичната конференция продължи и през днешния ден, като доста от делегатите и деятелите упрекнаха Чили, председателстваща полемиките на форума, че проектодокументът може да докара до оттегляне от Парижкото съглашение за климата. Участниците се възмутиха от нежеланието на огромните замърсители да поемат задължения, съизмерими със сериозното положение на климата след година на циклони, суши и наводнения, отбелязва Ройтерс.

Страните не могат да реализират единодушие дали е нужно да бъдат оповестени тази година по-амбициозни климатични цели за 2030 година, прецизира ДПА. Според Парижкото съглашение задачите за 2030 година би трябвало да бъдат избрани през 2020 година.

Страните също по този начин се разграничават в мнението си за финансирането на по-бедните страни, целящо облекчение на последствията от климатичните промени
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР