Голяма швейцарска банка признава, че е заговорничела с американски данъкоплатци

...
Голяма швейцарска банка признава, че е заговорничела с американски данъкоплатци
Коментари Харесай

Още една швейцарска банка с проблеми

Голяма швейцарска банка признава, че е заговорничела с американски данъкоплатци и други, с цел да укрие над 5.6 милиарда $ от данъчната работа на Съединени американски щати (IRS), оповестява американското Министерството на правораздаването в понеделник, представено от CNBC.

Banque Pictet, подразделението за частно банкиране на 218-годишната Pictet Group, ще заплати към 122.9 милиона $ санкции и неустойки като част от съглашение с прокуратурата.

Между 2008 година и 2014 година банката е имала 1637 сметки от името на американски клиенти, които групово са укрили почти 50.6 милиона $ налози в Съединени американски щати, се споделя в изказването на Министерството на правораздаването.

Сметките съдържат повече от 5.6 милиарда $ от почти 20 милиарда $ активи от американски данъкоплатци, които банката ръководи през съответния интервал.
 Шефът на Julius Baer напусна, реалокира се при съперника Pictet
Шефът на " банката на богатите " я напусна поради съперник

През годините той имаше различия с акционерите

Ако банката извърши изискванията на договорката си, Министерството на правораздаването се съгласява да отсрочи наказателното гонене за три години и по-късно да отхвърли обвиняването за незаконен скрит план за машинация на IRS.

Като част от договорката банката също по този начин се съгласи да сътрудничи на настоящите следствия на скрити банкови сметки.

" Изкореняването на финансови злоупотреби остава приоритет за тази работа ", споделя в изказване Деймиън Уилямс, американски прокурор за Южния окръг на Ню Йорк.

" Насърчаваме фирмите и финансовите институции да идват при нас, с цел да рапортуват за непозволени дейности, преди ние да дойдем при вас ", добави той.

Pictet Group съобщи в изказване, че договорката следва нейното " необятно съдействие с управляващите на Съединени американски щати, в цялостно сходство с швейцарското законодателство ".

" Pictet има удоволствието да позволи този въпрос и ще продължи да подхваща стъпки, с цел да подсигурява, че клиентите му извършват данъчните си отговорности ", се споделя в изказването.

Pictet Group е пособия на клиенти да укриват налози в Съединени американски щати, като е откривала, поддържала и прикривала недекларирани сметки за тях, упрекнаха прокурорите.

Банката е употребила " разнообразни средства ", с цел да скрие тези сметки, съгласно съглашението за отсрочено наказателно гонене.

Тя съхранява пощата, обвързвана със сметките на клиентите, в банката, вместо да ги изпраща на клиентите в Съединени американски щати, с цел да " помогне да се подсигурява, че документите, отразяващи съществуването на сметките, остават отвън Съединените щати и отвън обсега на американските данъчни управляващи. "

Тя също по този начин образува и ръководи офшорни сдружения, които нямат " никаква бизнес цел, а съществуват само, с цел да оказват помощ на американските данъкоплатци-клиенти на Pictet Group да скрият своите офшорни сметки и активи от американските данъчни управляващи ".

Pictet Group е поддържала към 529 офшорни лица за въпросните сметки в Съединени американски щати през съответния интервал от време.

Групата също по този начин оказа помощ на клиентите, укриващи налози в Съединени американски щати, да държат недекларирани пари в офшорни зони, като трансферира средства от недекларирани сметки към сметки, които наподобява се държат от клиенти отвън Съединени американски щати.

Тези сметки към момента са дейно следени от американските данъкоплатци-клиенти посредством " фиктивни дарения ", съгласно Министерство на правораздаването.
 UBS (вече) желае да продаде част от добитата Credit Suisse
UBS (вече) желае да продаде част от добитата Credit Suisse

Обединението на двете най-големи банки в Швейцария основава колос с общи активи от $5 трилиона

Pictet е следващата швейцарска банка, която изпада в усложнения през последните месеци. През пролетта на 2023 втората по величина швейцарска банка Credit Suisse изпадна в усложнения, които накараха управляващите в Швейцария безусловно да принудят най-голямата банка UBS да погълне съперника си, с цел да не се разклати напълно банковия пазар в страната.
 Julius Baer може да загуби 630 милиона евро поради банкрута на Signa
Банкрутът на Signa може да повлече надолу втората по величина частна банка в Швейцария

" Не мога да разясня клиентите ", сподели Филип Рикенбахер на срещата на върха на Global Banking на Financial Times

През последните седмици стана ясно, че Julius Baer, най-голямата швейцарска банка за частно ръководство на активи, е отпуснала над 600 милиона евро на банкрутиралия австрийски строителен колос Signa.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР