Голяма част от енергията се изнася, а ние субсидираме част

...
Голяма част от енергията се изнася, а ние субсидираме част
Коментари Харесай

Валентин Николов: Шефът на НЕК трябва да е по-диалогичен с бизнеса

„ Голяма част от силата се изнася, а ние субсидираме част от електрическата енергия, тъй като въглеродните излъчвания от Топлоелектрическа централа Марица-Изток 2 носят загуби. Във връзка с господин Петър Илиев казусът идва от това, че той търгува тока през медиатор и това го оскъпява. Той би трябвало да е по-диалогичен с бизнеса “. Това сподели Това сподели ръководителят на Комисията по енергетика Валентин Николов пред bTV.
Той разяснява и тематиката за съхранението на нуклеарното гориво: Отработеното нуклеарно гориво не е отпадък, а суровина. Рано или късно тя ще бъде употребена. В България има неизнесено отработено нуклеарно гориво от 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ Козлодуй. По евродиректива можехме да изнасяме горивото до 2007 година, по-късно няма по какъв начин. Затова го трупаме в складове.

Във водна среда то може да стои до 100 година, тъй че няма проблем. Това сподели ръководителят на Комисията по енергетика Валентин Николов в предаването „ Лице в лице “ по БТВ.

По думите му няма заплаха за обществото. Освен това към този момент е получено позволение за експорт на отработеното нуклеарно гориво и има обезпечен запас за това. „ Започваме да го извозваме на части към Русия. Повече не мога да кажа, тъй като е държавна загадка, обвързвана с националната сигурност “, акцентира Николов.

Той разяснява и договорката за закупуването на ЧЕЗ. „ Когато имаше опция за сключване на контракта на „ Инерком “ за договорката за ЧЕЗ, предизвестих, че не е ясно дали тя е финансово обезпечена. Сега КФН е направила съответните инспекции, предстоят и от други институции. Важно е да са ясни нещата, да няма неразбираемо финансиране. Евентуални проблеми биха оскъпили договорката “, предизвести ръководителят на енергийната комисия в Народно събрание.

„ С наслаждение бих поканил на среща управлението на новата компания, искаща да придобие ЧЕЗ, само че все още няма потребност. Интересно е дали биха запазили управлението на сдружението “, добави Валентин Николов.

По думите му прекомерно доста преекспонираме договорката. „ Пречупваме я прекомерно постоянно през политическата лупа. „ Еврохолд “ е листната на две тържища, има огромно портфолио от действия и финанси. Може да завърши договорката, въпросът е какво ще се случи оттук насетне “. Според Николов до края на годината ще се тръгне към привършване на договорката за ЕРП-то.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР