Големият коз на този нов вирус срещу нас е неговата

...
Големият коз на този нов вирус срещу нас е неговата
Коментари Харесай

Проф. Костов се ядоса: Стига бабини деветини, трябва масово тестване на населението

 Големият коз на този нов вирус против нас е неговата невероятна дарба да се популяризира както посредством симптомни, по този начин и посредством безсимптомни, и леко симптомни носители, написа той

Проф. Коста Костов назова един от методите да се оправим с пандемията. Според него това е всеобщо тестване, само че освен на хората със признаци, само че и на тези, които биха могли да бъдат вирусоносители, без да знаят това.

Ето какво написа той на профила си във Facebook:

" Преди няколко месеца, в едно мое изявление споделих, че ключът към пандемията е...тестване, тестване, тестване, уединяване на позитивните и търсене на контактните. Това е най-ефективната добавка към останалите три противоепидемични ограничения - маска, отдалеченост, стерилизация. Ако тази тактика не е цялостна и резултатът ще е полупразен.

После се развихри чудноват анти-научен сюжет, в който главната имитация беше " да се тестват единствено симптомните ". Сякаш сме в друга вселена, на друга планета, в друго време.

Да вадиш кокоше яйце от патешка трътка е чудноват български теоретичен способ.

Дълго мълчах, тъй като от известно време съм съсредоточен напълно върху десетките заболели, които имат потребност от мен, само че когато настойчиво не престават да ти поставят домати в плодовата салата, тъй като доматът е плод, тогава обръщаш чинията върху масата.

Контролът върху Ковид-19 изисква оптимално необятно тестване на популацията - симптомни, пресимптомни и безсимптомни.

Нека един път да извадим главата от пясъчното дъно.

Големият коз на този нов вирус против нас е неговата невероятна дарба да се популяризира както посредством симптомни, по този начин и посредством безсимптомни, и леко симптомни носители.

Последните две групи са по-големият проблем, тъй като са не по-малко от 80% от инфектираните.

Бабини деветини са популяризираните версии да се тестват единствено симптомни пациенти. Това е освен научно неиздържано, само че и провокация към опазването на публичното здраве.

Възможно по-широкото тестване би трябвало да стане приоритет в идващите месеци. Антигенните проби би трябвало да получат по-висок статут на доверие, тъй като са бързи и не изискват профилирана инсталация и толкоз дипломиран личен състав. Имат и още едно преимущество - имат по-ниска сензитивност и по тази причина улавят по-висок вирусен товар, което ги прави комфортен прогностик за вероятен притежател на инфектираща доза.

На предната линия при симптомни заболели, при голямото натоварване на лабораториите и пикови равнища на епидемията, позитивните антигенните проби могат да бъдат употребявани като равноправни сътрудници на RT-PCR и да пестят време и запас.

RT-PCR да бъдат употребявани като съдник при симптомни заболели с отрицателен антигенен тест и при безсимптомни контактни, тъй като са по-чувствителни, откриват по-нисък вирусен товар и могат да ревизират отрицателните антигененни проби, с цел да има запас за повече тестване.

Така ще се спестят средства и време и ще се даде повече опция на лекарите да работят по-енергично, по-щадящо за болните и за системата, като се ориентират по-прецизно в клиничен и епидемиологичен проект.

Инфектиран с отрицателен антигенен тест, само че с положителен PCR след симптомен интервал е по-вероятно да не популяризира вируса. Контактен безсимптомен в първите дни след контакта, с отрицателен антигенен тест, само че с положителен PCR може да е в пресимптомна фаза и в околните дни да стане рисков за близките.

Симптомен с положителен антигенен тест и клинични белези на Ковид-19 няма за какво да се лашка по лаборатории, с цел да заразява в допълнение други, а да бъде приет за болен с тази диагноза.

Да се дадат по-широки права на началниците на Ковид-19 браншове да слагат диагнозата Ковид-19 и без налични положителни проби, с цел да се спести на по-тежко болните непотребните формалности и време, а при заболели с безапелационен клиничен ход и рентгенов облик, да бъдат интепретирани правилно и лекувани в точния момент.

Не би трябвало да се не помни, че възпален субект е рисков за останалите от 2-рия ден след възпаление до 10-12 дни от началото на признаците. Умелото потребление на клиничния и лабораторен запас ще даде повече шансове на болните и медиците. "  
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР