Големият художник и илюстратор Любен Зидаров получи на церемония в

...
Големият художник и илюстратор Любен Зидаров получи на церемония в
Коментари Харесай

На 98 години Любен Зидаров стана почетен доктор на Художествената академия

Големият художник и илюстратор Любен Зидаров получи на гала в сряда почетно звание " Доктор хонорис идея " на Националната художествена академия. В зала „ Академия”, където е подредена ретроспективната галерия " Отсечки " на художника, ректорът професор Георги Янков му връчи почетния знак и диплом в наличието на цялото управление на Академията.

На церемонията участваха още министърът на културата Атанас Атанасов, кметът Йорданка Фандъкова, заместник-министърът на културата Весела Кондакова, заместник-кметът на София по културата Мирослав Боршош, Филип Зидаров, наследник на илюстратора, доста сътрудници и фенове на Любен Зидаров.



Любен Зидаров е роден на 23 декември 1923 година, приключва живопис в Художествената академия в курса на професор Илия Петров, випуск 1948 година. През идващите три десетилетия той работи най-вече в региона на илюстрацията, като илюстрира стотици книги – творби на международната и на българската литературна класика за деца и възрастни.



Една дребна част са добилите необятна известност илюстрации към Андерсеновите приказки, Приказките на Шехерезада, " Островът на съкровищата ", " Чичо Томовата барака ", " Граф Монте Кристо " и доста други. Той е създател на едни от първите български комикси и е съосновател на известното в предишното детско списание " Славейче ". Любен Зидаров е считан и за основател на модерното течение на илюстрацията в България, а през днешния ден той е най-възрастният интензивно работещ илюстратор в света.



Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР