Големият британски комик Роуън Аткинсън е на 62 години и

...
Големият британски комик Роуън Аткинсън е на 62 години и
Коментари Харесай

Роуън Аткинсън: Мистър Бонвиван

Големият английски комедиант Роуън Аткинсън е на 62 години и ще става татко за трети път. Той е прочут в целия свят с ролята си на безмълвния смотаняк и производител на гафове с извънредно еластично лице на име Мистър Бийн, само че в действителния живот Аткинсън е по-скоро мистър Бонвиван. Той е прочут със пристрастеността си към свръхлуксозните и рисково бързи спротни коли, а сега живее с красива актриса, която е два пъти по-млада от него.

Новата обич в живота на Аткинсън е Луис Форд. Очаква се първото дете на двойката да се появи през декември. Комик има две към този момент пораснали деца от първия си брак със Сунетра Састри, траял 25 години. През 2013-та година двамата се разведоха.

Роуън Аткинсън се ражда през 1955 година в селско семейство в Консет, Северна Англия. Баща му Ерик Аткинсън (фермер и шеф на компания) и майка му Ела Мей подписват брак на 29 май 1945 година Те имат четирима сина – Рупърт, Родни, Пол и Роуън. Родни става политик и се прочува с евроскептичните си възгледи.

Първоначално Роуън Аткинсън учи в Дърам, а по-късно следва електроинженерство в Нюкасълския университет. Защитава магистърска степен в Оксфордския университет. Там стартира да играе в скечове на Драматичното сдружение на Оксфордския университет, Оксфорд Ревю и Експерименталния сценичен клуб, където се среща с писателя Ричард Къртис и композитора Хауърд Гудол, с които продължава да работи и по-късно.

След дипломирането си Аткинсън взе участие в турне на Ангъс Дийтън. Представлението им е излъчено по малкия екран и триумфът му дава опция на Аткинсън да стартира кариерата си като комедиант. През 1978 независимата му кариера стартира със лична сатирична серия по ВВС3 „ Хората на Аткинсън “, в която самият той интервюира измислени и изпълнявани от него герои. През същата година малкия екран ITV му предлага лична телевизионна поредност, само че той отхвърля, с цел да взе участие в предаването „ Not the Nine O’Clock News “, продуцирано от приятеля му Джон Лойд. В него той играе дружно с Памела Стивънсън, Гриф Райс Джоунс и Мел Смит, като написа и огромна част от сюжетите.

След триумфа на „ Not the Nine O’Clock News “, през 1983 година Аткинсън играе основната роля в първите серии на ситуационната комедия „ Черното влечуго “ („ The Black Adder “), на която е и съ-сценарист, дружно с Ричард Къртис. Въпреки че поредицата получава спорни оценки, следват няколко нейни продължения – „ Blackadder II “(1985), „ Blackadder the Third “ (1987) и „ Blackadder Goes Forth “ (1989).

С годините „ Черното влечуго “ става една от най-успешните ситуационни комедии в историята на BBC. Често сравняван с Бъстър Кийтън, Роуън Аткинсън бива именуван „ индивидът с гуменото лице “.

През 1995 – 1997 година снима различен комедиен сериал със заглавие „ Тънка синя линия “ – извършва ролята на спазващ закона, себелюбив и вдетинен полицейски шеф.

Филмовата му кариера стартира през 1983 година с поддържаща роля в неофициалния Джеймз Бонд филм „ Никога не казвай в никакъв случай още веднъж “ и последвала водеща роля в „ Мъртъв в точния момент “, има дребна роля във „ Вещиците “ – филм с присъединяване на Анджелика Хюстън и още веднъж малко присъединяване в „ Четири сватби и едно заравяне “ – ролята на пелтечещ новак духовник. Роуън Аткинсън е гласът на Зузу в „ Цар Лъв “, взе участие в „ Безскрупулна конкуренция “ 2001, „ Скуби-ду “ 2002, „ Наистина обич “ 2003.

Най-известният персонаж на Аткинсън, несъмнено, е Мистър Бийн. Той се появява за първи път в половинчасов ефирен филм от 1988 година Успехът на облика води до превръщането му централен воин на голям брой серии, а по-късно и до реализирането на два пълнометражни холивудски кино лентата – „ Бийн “ (1997) и „ Ваканцията на Мистър Бийн “(2007).

Активист, автоманиак и интелектуалец

Роуън Аткинсън има репутацията на културно благосъстояние за Англия и от години е обществено деен. Той застава отпред на група от интелектуалци към Британския парламент през 2005 година за отстояване на културни ползи. През 2009 година взема присъединяване в отбрана правото на свободно слово за половите малцинства.

Богатството му се прави оценка на над 200 милиона $. Аткинсън харчи ужасно доста пари за коли. Той има огромна сбирка от спортни коли, измежду които: Aston Martin DB7, Aston Martin V8 Zagato, Ford Falcon, Honda Civic Hybrid, Renault 5 Turbo, Mercedes-Benz W100, Jaguar Mark VII, Mercedes SLS, Honda NSX, Audi A8, само че е казвал, че в никакъв случай няма да си вземе Porsche.

За него

„ Мистър Бийн “ е английска класика

Роуън Аткинсън съумя да трансформира себе си в една от най-успешните експортни артикули на Англия. „ Мистър Бийн “ е съвременна английска класика. Сериалът е прелестен, а Роуън носи главната засруга за превръщането му в световно различим развлекателен бранд. Лично аз, обаче избирам играта на Роуън в „ Черното влечуго “. Ето това към този момент е превъзходна комедия – черен комизъм, сюрреализъм, ирония, безкомпромисна подигравка и качествена техническа презентация. Винаги мога да виждам „ Черното влечуго “ и да откривам нови елементи.

Дейвид Тюлис, артист


Изключителен гений и благородник

Роуън Аткинсън е прочут на международната аудитория най-много с безумно смешния и неуместен облик на „ Мистър Бийн “, само че неговата кариера е прекомерно богата, с цел да бъде редуцирана единствено до една роля, пък била тя и толкоз иконична и световно разпознаваема. Той е занаятчия на другите разклонения на комедията, има необятен диапазон, работи с нюансите и полутоновете. Освен това е извънреден гений и благородник. На мен би ми се желало да приема повече оферти за съществени функции. Той е роден комедиант, само че сигурно ще се оправи прелестно и с драмата.

Ема Томпсън, актриса


Непоправим и непостижим британски комедиант

Роуън е огромен другар и превъзходен реализатор. Винаги съм го считал за безвъзвратен и непостижим британски комедиант. Той проби в Холивуд и направи няколко сполучливи кино лентата в Съединени американски щати, само че Роуън постоянно ще си остане същински и достоверен англичанин, а неговите умения са най-добре проявени точно когато снима нещо на Острова. Страшно се веселя, че той има толкоз сполучлива и продължителна кариера тъй като го заслужавам. Винаги бих работил още веднъж с Роуън – той може да те разсмее по 20 разнообразни метода.

Хю Грант, артист
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР