Големите волейболни фамилии в България са много, но само в

...
Големите волейболни фамилии в България са много, но само в
Коментари Харесай

За втори път баща и син печелят титлата заедно

Големите волейболни семейства в България са доста, само че единствено в две могат да се похвалят с едно неповторимо достижение.

За повторно в българската история татко и наследник стават първенци дружно в един тим като треньор и състезател. След като през 1991 година Стоян и Мартин Стоеви побеждават с отбора на " Миньор " Бухово, 29 години по-късно с подобен забележителен триумф могат да се похвалят Николай и Жани Желязкови.
Спряха волейболния сезон, " Нефтохимик " и " Марица " са първенци От федерацията са взели решение за преустановяване на шампионатите
Това се случи, откакто волейболните ни шампионати бяха прекъснати поради ковид и актуалният водач при мъжете " Нефтохимик " Бургас бе избран за първенец.

Триумфът е четвърти следващ за " Нефтохимик ", който имаше 6 точки на върха пред главния си съперник - " Хебър " Пазарджик.

Специално за bTV татко и наследник Желязкови записаха особено видео от вкъщи си в Бургас, където прекарват своята изолираност.

" Това не е методът, по който ние искахме да станем първенци, само че поради събитията е справедливо. ", безапелационни са Желязкови.

Стоян и Мартин Стоеви оставят диря като състезатели, а по-късно и като национални селекционери. Те са единствените българи - татко и наследник, които се изправят един против различен като треньори. Това се случва, до момента в който се борят за купата в румънското състезание.

Състезателната кариера на Стоян Стоев стартира, когато напуща " Академик " Пловдив и се причислява към " Левски Спартак " през 70-те години. По-късно, към този момент като треньор, той е измежду главните " виновници " за полагането на основите на волейболната школа на Италия.

Когато се прибира в България, той раздрусва волейбола ни радикално. Поема новобранеца " Миньор " Бухово и през 1991 година прави непретенциозния отбор от региона край Кремиковци първенец на страната. В основата на триумфа е 16-годишният тогава наследник на треньора - Мартин. По-късно Мартин Стоев става международен първенец за младежи в Египет.

С него, единствено че към този момент като треньор, са свързани и част от най-големите триумфи на националния ни тим като третото място на международното състезание в Япония през 2006 година

Като централен блокировач на ЦСКА Николай Желязков печели три трофеи на България и четири купи. Освен това е 3-кратен първенец на Гърция с " Олимпиакос ".

През 2015 година Николай Желязков е народен селекционер на тима, който показва България на европейските олимпийски игри в Баку. В отбора е и синът му - диагоналът Жани, а " лъвовете " се прибират със сребърни медали от дебютното издание на шампионата.

Двамата работят дружно в няколко тима, преди през 2019-а да се съберат в Бургас.

bTV приканва: останете си у дома!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР