Шотландското правителство потвърди случай на класическа спонгиформна енцефалопатия по говедата,

...
Шотландското правителство потвърди случай на класическа спонгиформна енцефалопатия по говедата,
Коментари Харесай

Установиха случай на луда крава в Шотландия

Шотландското държавно управление удостовери случай на класическа спонгиформна енцефалопатия по говедата, известна като " луда крава ", във плантация в югозападната част на страната, заяви Ройтерс, представени от Българска телеграфна агенция. 

Правителството наложи защитни ограничавания за придвижване в засегнатите пространства и на животни, които са били в контакт със случая в Еършър, се показва в държавно изказване.

То гласи още, че не престават по-нататъшни следствия за идентифициране произхода на заболяването, както и че няма риск за човешкото здраве вследствие на изолирания случай.

" Искам да успокоя както фермерите, по този начин и обществеността, че рискът, обвързван с този изолиран случай, е най-малък. Но в случай че някои фермери са загрижени, бих ги призовал да потърсят ветеринарен съвет ", разяснява основният ветеринарен доктор Шийла Воас.

" Лудата крава " е открита за първи път във Англия в края на 80-те години на предишния век, като се популяризира оттова в други елементи на Европа и опустошава стадата от говеда до началото на сегашния век. Свързват я с заболяването на Кройцфелд-Якоб, която визира мозъка при хората.

Заболеваемостта от " луда крава " е намаляла доста през последните години и в този момент се прави оценка на близо нула случая годишно в международен мащаб, съгласно Световната организация за опазване на здравето на животните (СОЗЖ).

Предишният доказан типичен случай на " луда крава " във Англия беше през 2021 година, а предходната година беше докладван нехарактерен случай на болестта.

Класическата " луда крава " поражда при консумация на инфектиран фураж, до момента в който атипичната се отнася до естествени и спорадични форми.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР