Големите хранителни вериги ще бъдат проучвани в още по-голям мащаб

...
Големите хранителни вериги ще бъдат проучвани в още по-голям мащаб
Коментари Харесай

КЗК започва да проверява хранителните вериги в още по-голям мащаб

Големите хранителни вериги ще бъдат проучвани в още по-голям мащаб за нелоялни търговски практики при доставката на селскостопански и хранителни артикули.

Това оповестиха от Комисията за защита на конкуренцията, която до този миг е изискала данни и доказателства от асоциации на производители на хранителни артикули и от снабдители на избрани артикули.

Комисия за защита на конкуренцията уголемява във връзка с продуктите, чийто цени са изключително чувствителни за потребителите, като изисква спомагателни данни от голям брой производители и снабдители. Целта е да се съберат надлежни данни и доказателства по отношение на държанието на огромните търговски вериги по отношение на техните снабдители. По-конкретно дали се постановат непозволено такси, отстъпки и други търговски условия, които са в ущърб на доставчиците и водят до понижение на доставните цени.

От друга страна, следва да се ревизира дали това се отразява при образуването на крайните цени към потребителите или изгодите от наложените условия остават единствено за комерсиалните вериги.

Комисия за защита на конкуренцията твърди, че в случай че има подозрения за осъществени нарушавания на Закон за защита на конкуренцията, ще се самосезира и ще глоби и приключи непозволените дейности.

От Комисията напомнят, че доставчиците на хранителни и селскостопански артикули могат да предизвикват произвеждане против купувачи (вкл. и търговски вериги), като самоличността им бъде непокътната в загадка.
 Комисия за защита на конкуренцията се нуждае от сигнали, с цел да проучва високите цени на храните
Комисия за защита на конкуренцията се нуждае от сигнали, с цел да проучва високите цени на храните

Комисията ще преглежда държанието на комерсиалните вериги, което визира образуването на цените към крайните потребители
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР