Големите губещи са Русия и Европа, политиката на САЩ превръща

...
Големите губещи са Русия и Европа, политиката на САЩ превръща
Коментари Харесай

След изборите вероятно ще има правителство, което ще вкара България във войната в Украйна

Големите губещи са Русия и Европа, политиката на Съединени американски щати трансформира Москва във въоръжената ръка на Китай

- Проф. Христов, нощес изнесохте лекция в Бургас на тематика „ България в окото на бурята ” – забавно заглавие, което може да се пояснява по двояко.

- Това е метафора, несъмнено. Истината е, че макар голямото отвращение на България да бъде засмукана от грамадния геополитически ураган, в който постепенно, само че несъмнено влиза цяла Европа, ние сме доста близо до епицентъра, заради чисто географското ни разположение. България въпреки това е значима като територия – не като народ и не като страна.

- Това постоянно в исторически проект е било по този начин, не е вест.

- Поради това, че е значима територията, въпросът през днешния ден не е „ Дали? ”, а по-скоро „ Кога? ” И би трябвало да ви кажа, че събитията надминаха даже моите най-песимистични упования.Идвайки към Бургас по Автомагистрала „ Тракия ”, се разминах с голям боен ешeлон – 125 мм оръдия, БТР-и и така нататък, които заминаваха явно към украинския фронт. България по този начин или другояче към този момент е вътре в този спор. И към този момент сме на екзистенциалния стадий да се молим да не участваме във войната непосредствено, което най-малко Цар Борис III е избегнал.

- А има ли такава заплаха, в действителност, да влезем непосредствено в тази война?

- Има. Общо взето работи синдромът на сваряване на жабата последователно, " Прозорецът на Овертон ". Според мен температурата се покачва. Това са косвени индикации. Дано ни отмине най-лошото.

- В геополитически проект има ли връзка войната с банкрута на SVB в Съединени американски щати от предходната седмица?

- По-скоро не. Това са други процеси, въпреки че те взаимно резонират. Икономическите компликации, в които почва да навлиза Европа, са ясни, само че това към този момент се следи и в Съединени американски щати. Вчера прочетох, че швейцарската банка „ Креди Суис ” би трябвало да бъде спасяванa с повече от 50 милиарда $. Това рано или късно ще повлече и други.

- Има някакви първи проблясъци въпреки всичко, че Европа като че ли „ дава обратно ” за Украйна. Включително и в Съединени американски щати като че ли виждаме подобен развой.

- Европа няма лична воля. Разбира се, има здрав разсъдък и сили, които по някакъв метод се опитват да стопират или понижат скоростта, с която Европа бива засмуквана в украинското тресавище, само че голямата геополитическа инерция е толкоз огромна, че съгласно мен няма мощ, която да спре този развой.

- Преди дни губернаторът на Флорида Рон ДеСантис излезе с забавна интерпретация – за спора в Украйна като „ териториален дебат ”...

- Вие говорите за Америка, не за Европа.

- Като приказваме за Европа, би трябвало да приказваме и за Америка, въпреки всичко.

- Ако в Съединени американски щати се смени ръководещият естаблишмънт, което е отворен въпрос – не знаем дали ще се случи, може би ще има друго развиване на обстановката. Но на този стадий моето виждане е, че по-скоро отиваме към ескалация.

- А до какво може да докара тази ескалация?

- От чисто теоритичен, сюжетът за нуклеарна война и тотална анихилация на Земята, става действителен.

- Русия смъкна американски дрон в Черно море. Това знак ли е, че скоро можем да забележим гореща и директна война сред Съединени американски щати и Русия?

- Такъв случай беше въпрос на време да се случи. Такъв вид разследващи полети се реализират не първа и не втора година. Беше въпрос на време на ответна реакция. Дано да се стабилизират нещата единствено на това равнище. Забелязах, че незабавно се задействаха совалки на най-високо равнище. Министърът на защитата на Съединени американски щати се свърза с сътрудника си от Русия, след това е имало контакт и с началника на Генералния щаб. Тоест задействали са се каналите за военна връзка. А аз, да ви кажа почтено, разгадавам единствено на здравия разсъдък на военните от двете страни, тъй като това са единствените хора, които знаят защо действително става дума. Ако оставим нещата в ръцете единствено на политиците, обстановката е отчайваща.

- Особено в случай че забележим кои са политиците в Съединени американски щати. Те са неспособни на разговор, съгласно мене.

- Изобщо нямат такива планове. Там е взето решение мизата да се подвига. Те са уверени, че ще съкрушат Русия. Това демонстрира, че нямат обикновена историческа просветеност и показва, че в желанието им да се наложат – защото в тандема Китай-Русия, те считат Русия за по-слабото звено, желаят да избият Русия от това звено и да се завърши процесът по „ обкръжаването ” на Китай.

- Отново ще загатна ДеСантис. В последното му изявление той разяснява и това – че политиката на Байдън сега в посока Украйна е деструктивна за Съединени американски щати и по-скоро в помощ на Китай.

- Точно по този начин е. В момента има огромна полемика, тъй като вследствие на политиката на Съединени американски щати в този момент Китай постепенно, само че несъмнено засмуква Русия и я трансформира в своя въоръжена ръка. Истината е, че огромните губещи от този спор са Европа и Русия. И че вървим не към многополярен свят, а към биполярен подобен.

- Нова Студена война?

- Тя към този момент е налице, въпросът е кои са субектите и кои са двата полюса. Новият свят още веднъж ще е двуполярен. За страдание демаркационната линия, в случай че не и горещата ще минават непосредствено по българската граница.

- Коя граница визирате – на изток към Черно море или на север – към Дунав.

- Източно и северно, то е повече от ясно. Нещата са извънредно тревожни.

- Няма ли да надделее разсъдъкът?

- Прощавайте, само че това е факсимиле, което не значи нищо. Какво значи да надделее разсъдъкът? Никой не е желал да избухне и Първата международна война, не знам дали знаете. Когато се е случило убийството на ерцхерцога Франц Фердинанд в Сараево, всички са считали, че това ще се размине с проява на военна мощ и готовност. И както никой не е желал да стартира война – към този момент излязоха документи, внезапно всички се оказват засмукани в спор, траял 5 години и унищожил цветът на Европа. В прочут смисъл Първата международна война е началото на края на Европа.

- А къде се намира Индия, където прирастът на популацията е с големи темпове, в цялата настояща обстановка?

- Индия няма желание да наруши наложения таван на цените на експорта. Тя играе амбивалентна роля. Не знам дали знаете, само че вносът на нефтопродукти от Русия по посока Индия се е нараснал над 5 пъти за последната година. От друга страна Индия, по обясними аргументи, се пробва да играе междинна роля към англосаксонския свят. Голяма част от елита там е англо- и американо-центрично насочен. От друга страна обаче огромният боязън на Делхи е Китай. Сега Индия като че ли повече гравитира към новосъздаващия се англосаксонски съюз AUKUS (A.ustralia, U.nited K.ingdom, U.nited S.tates, бел.а.), на който липсва демографска компактност, която Индия напълно умерено може да даде. Именно страхът от Китай тласка страната към този съюз.

- Неутралитет ли е това?

- Засега се пробват да се държат неутрално, да.

- Възможно ли е това държание да е поради неофициалния съюз BRICS, в който Индия взе участие дружно с Русия и Китай?

- Светът се е разделил на две. По отношение на войната в Украйна и по-скоро – да си го кажем непосредствено – конфликтът сред Съединени американски щати и Русия. Наскоро имаше едно огромно социологическо изследване, което сподели, че жестоко казано линията минава по средата. Допитването до огромни страни като Китай, Индия, Турция и арабските страни сподели, че поддръжката за Русия е в порядъка на 50-60%. А от другата страна – Съединени американски щати, Централна Европа, Западна Европа и гравитиращите към тях страни, публичните настроения са на другата прекаленост.

- А каква е в последна сметка ролята на България в целия този развой, който следим?

- На пешка, която бива местена по шахматната дъска.

- Няма ли по какъв начин да се промени това?

- Не, няма по какъв начин, тъй като в последна сметка ние нямаме традиция на независима политика и на лично държание.

- Някои съпоставят избрани водачи на български партии с Орбан сега...

- Моля ви, това мисля, че е сериозен диалог на сериозна тематика. Такова изказване демонстрира безусловно непознаване и на българските, и на унгарските действителности. Унгария е безусловно имперска страна с висока държавна имперска традиция, с доста културен народ, който има залегнала традиция и памет за национална опозиция, и отстояване на народен интерес. Унгария се е съпротивлявала в безусловно... по какъв начин да кажа в такива безиходни обстановки против Руската империя, Австрийската империя и така нататък, тъй че Унгария фактически се изживява като личен полюс на микрополитиката. Аналогиите сред двете страни са безсмислени. Но това е част от цялостния развой на сриване. В България към този момент не може да се приказва съществено по сериозните тематики заради неналичието на експертиза. У нас в оборот влязоха няколко поколения, чието общо просветително и интелектуално равнище е меко казано примитивно. Казвам го като академични учител.

- Добре, обаче националистически обединения въпреки всичко обират една огромна част от вота с популисткото си говорене.

- Естествено. За да не гръмне чайникът, постоянно се изпуска парата. Така е, в случай че не се неистина, от 2005 година Една система се пази по този метод и най-глупавото е това да се подтиска. Има едни 15-20% от електората, които мислят по този метод – по-скоро те не мислят, а рефлексират прочувствено върху тези тематики. Съответно е хубаво този избор да бъде обран и следен под формата на сякаш опозиционен.

- В подтекста на следващи избори сме въпреки всичко. Можете ли да извършите някакви прогнози?

- Предполагам, че ще бъде образувано държавно управление, което ще ни вкара във войната. Това е. Това е смисълът на протичащото се.

- Под „ дефинитивно ” имате поради български ботуши на украински терен?

- Вероятно и това.

- Все отново има разлика сред „ хора на терен ” и „ хора на терен ”. Ние и в този момент имаме българи, които се бият там за Киев. Нямаме обаче същински бойци, част от Българската войска.

- Самият факт, че български, не дай Боже, боен контингент замине на украинския фронт, това значи тотално превръщане на Рубикона. После би трябвало да сърдим единствено на себе си.

- Какво става по-късно?

- Четвърта и последна национална злополука. След това просто няма да има България. В Бургас сте на първа линия, да се надяваме, че няма да го усетите.

- Добре, а от другата страна на монетата има ваши сътрудници анализатори, които приказват,че Русия ще се разпадне на съставни елементи.

- Така говореха през 1812 година, по този начин говореха и 1941 година И през 1989 година Съобщенията за гибелта на Русия са леко пресилени. От друга страна така наречен „ Специална военна интервенция ” в Украйна лъсна цялата неплатежоспособност на олигархична пост-перестроечна Русия на така наречен „ Руска федерация ” от 1992 година Това сподели, че обществно на олигархичен капитализъм, основано на периферно изсмукване на запаси в западна посока и съответната олигаргична върхушка не може да бъде независим център на силата и не може да задава свои лични цивилизационни и културни силови полета. Русия ще се претрансформира в хода на този великански конфликт. Ние сме единствено първоначално му, само че може би ще присъстваме и за края му. Разбира се, всяка прогноза е хлъзгава – в случай че желаете да разсмеете Бога, съобщете му за проектите му в живота си.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР