Големите албатроси, разпространени в Южното полукълбо, са моногамни птици, които

...
Големите албатроси, разпространени в Южното полукълбо, са моногамни птици, които
Коментари Харесай

Моногамните албатроси предпочитат развода пред конфликта

Големите албатроси, публикувани в Южното полукълбо, са моногамни птици, които заобикалят борбата и познават развода, оповестява Агенция Франс Прес.

Големият албатрос е извънредно вярна на колегата птица. Въпреки това представителите на този тип избират да се разделят, вместо да се бият за сътрудник.

„ Разводите при албатросите са вероятни, само че редки “, споделя екологът Риао Сън от Американския институт по океанография „ Удс Хоул “. Едва 13 % от птиците се разделят с колегата си, написа Българска телеграфна агенция.

Разводите при моногамните типове са обвързани с умеенето на индивида да се приспособява. „ Стремежът на всеки тип е възпроизводството. Ако обещано животно усети, че възможностите му за общо потомство с даден сътрудник са слаби заради негови специфики, то стартира да търси различен “, споделя Риао Сън.

Според морския биолог Стефани Дженувриър фактор за раздялата при моногамните албатроси е и характерът. „ По-срамежливите птици се развеждат два пъти по-често. “

Албатросът може да доживее до 50 години. Мъти на всеки две години. Албатросите се нуждаят от една година, с цел да отгледат дребното си. След това сътрудниците си взимат една година отмора, през която се разделят. След това се събират за нов възпроизводствен цикъл.

По-срамежливите птици избират да се отдръпват, вместо да се бият за колегата си с представител на другия пол. Двойките, които са дружно от доста години, са по-малко склонни на бракоразвод спрямо младите птици.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР