Големи световни марки като Лидл“, Кока-Кола“ и Л`Ореал“ трябва да

...
Големи световни марки като Лидл“, Кока-Кола“ и Л`Ореал“ трябва да
Коментари Харесай

Евродепутати: Световни компании да спрат рекламите в проруски медии в България

Големи международни марки като „ Лидл “, „ Кока-Кола “ и Л`Ореал “ би трябвало да спрат да популяризират в прокремълски медии на Балканите. Става дума най-много за България и Сърбия.

Това се споделя в писмо на група евродепутати, съобщи „ Политико “, чиито кореспонденти са имали достъп до него. То е подписано от 16 души, измежду които е българският представител Андрей Ковачев от ГЕРБ и Европейската национална партия (ЕНП).

В писмото се загатват 15 влиятелни марки. Евродепутатите упорстват те съществено да преразгледат политиката си на рекламиране, с цел да подсигуряват, че разноските им, даже несъзнателно, не финансират издания, известни с разпространяването на нездравословна информация.

Писмото е изпратено на 25 април. Авторите са депутати от ЕНП, демократичната група „ Обнови Европа “ (ОЕ), социалисти и умерени „ зелени “.

Компаниите са „ Лидл “, белгийската комерсиална верига „ Дьолез “, „ Проктър енд Гембъл “, „ Кока-Кола “, българските мобилни оператори А1 и „ Йетел “, „ Фереро “, „ Хайнекен “, „ Марс “, американската компания „ Монделиз “, „ Л`Ореал “, „ Глаксо-Смит-Клайн “ (ГСК), „ Бош “, „ Самсунг “ и „ Амазон “.

„ Антидемократичните разкази от зловредни сили са сериозна опасност за нашата народна власт, изключително в тази решителна година на избори “, декларира Андрей Ковачев пред „ Политико “.

Представители на Европейски Съюз и специалисти по дезинформацията предизвестяват за възходяща вълна от подправени вести онлайн и опити от чужбина да повлияят на вота в навечерието на европейските избори през юни.

„ Много медийни организации, разпространяващи прокремълска дезинформация, постоянно употребяват рекламна повърхност, купена от реномирани компании, с цел да подсилят надеждността си “, споделя Ковачев.

Той добавя, че тези компании не постоянно са наясно, че в последна сметка могат да поддържат проруски пропагандни канали.

Инициатива за свободни медии на Балканите (ИСМБ) – основана в Брюксел Неправителствени организации, която стои зад писмото, заяви през 2023 година, че международни марки посредством организации и компании за рекламни технологии харчат стотици милиони евро за сръбски и български медии, които популяризират държавна агитация и подкрепяни от Кремъл разкази, свързани с нахлуването в Украйна.

Телевизиите „ Пинк “ и „ Хепи “, които са измежду най-популярните в Сърбия, съществено разчитат на доходи от реклами на интернационалните компании. Те популяризират подправените изказвания, че Русия „ дълго време е била под експанзия “ и „ била принудена “ да проведе „ специфична военна интервенция “.

„ Самите рекламодатели не публикуват рекламите в интернет. Заради тях го вършат софтуерните компании. За страдание, това води до осведомително разстройство “, изяснява Клеър Айткен – изпълнителен шеф на основаното в Съединени американски щати съдружие с идеална цел Check My Ads, помогнало за правенето на отчета.

„ Точно в този момент рекламодателите би трябвало постоянно да ревизират рекламите си за този проблем. И тъй като финансирането на пропагандата и омразата е прекомерно неприятно за всички нас, всички ние би трябвало да желаеме по-прозрачна система за рекламиране “, добавя тя.

Не става дума единствено за пари, означават евродепутатите в своето писмо. Репутацията и силата на тези марки „ несъзнателно подрива легитимността на тези медии, като ускорява разпространяването и резултата на дезинформацията “.

Евродепутатите желаят фирмите да застанат на страната на „ истината и интегритета, като деликатно пренасочат бюджетите си за реклама от платформи, компрометиращи тези съществени полезности “.

Говорител на ГСК заяви пред „ Политико “, че компанията не популяризира на Балканите.

Говорител на „ Лидл “ сподели, че компанията към този момент е подхванала дейности „ два месеца преди писмото “ и „ доста е понижила “ разноските за малките екрани „ Пинк “ и „ Хепи “ от средата на 2023 година и е прекратила рекламирането в „ Хепи “ през тази година. „ Лидл “ няма договорни връзки с които и да било проруски медии в България, добави представителят.

От нито една от другите 13 компании не са дали отговор на молбите на изданието за коментар досега на обявата.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР