Годишният технически преглед за лек автомобил удари 90 лева, пише

...
Годишният технически преглед за лек автомобил удари 90 лева, пише
Коментари Харесай

Прегледът на колата чукна 90 лева от началото на април

Годишният механически обзор за лек автомобил удари 90 лв., написа „ Телеграф “. За съпоставяне предходната година цената на услугата е била сред 45 и 60 лева. 

Причината за скока е нарастване на възнагражденията на техниците, които правят тези прегледи, уточни основният секретар на Съюза на българските автомобилисти (СБА) Емил Панчев пред „ Телеграф “. Конкретно с какъв брой са нарастнали заплатите няма точна статистика, защото при някои има нарастване на възнагражденията, а при други на бонусите за брой осъществени прегледи, както и други услуги, които дават от СБА.

Също по този начин има доста сервизи, които до предходната година към момента не бяха свързали системите си с Агенция „ Пътна инфраструктура “ за данните непосредствено да се подават към институцията. Таксата за свързването е еднократна и е в границите на 1300 лева, уточни Панчев. Той добави, че нарастване има в цялата страна, като в някои градове таксата е скочила още предходната година.

Проверката на редовността на моторните транспортни средства е наложителна за всички коли, с цел да могат да се движат. Водач, ръководещ автомобил, чийто период за прекосяване на годишен механически обзор (ГТП) е минал, рискува да бъде санкциониран с фиш за 50 лв. и прекъсване от придвижване. Ако е открита нередовност и тя не е отстранена в съответния интервал, глобата варира сред 50 и 500 лв.. А при вероятно присъединяване в пътнотранспортно произшествие застрахователят отхвърля да изплати вредите на участник в случая, който няма годен механически обзор.

В сервизите на Съюза на българските автомобилисти цената за прегледа в София е 70 лева, като е увеличена от януари, разяснява Панчев. За някои от водачите, които разполагат с членски карти, тази услуга се дава гратис, както и доста други, като водачите заплащат единствено годишна вноска за картата. В обектите, които не са към съюза в София, обаче техническият обзор е сред 85 и 97 лева

Новата цена от началото на април за таксита е 90 лева, а за бусове и камиони цените са от 100 до 120 лева По-скъп е прегледът и на джип. Причината за по-високите цени на услугата е, че тези транспортни средства са по-тежки и повече амортизират техниката в пунктовете, изясни Емил Панчев.

Някои вършат отстъпки при подписване на застрахователна лавица при избрани снабдители на услугата, като това им икономисва към 10 лв. от постоянната цена. Има и сервизи, които правят услугата по-евтино, в случай че е непокътнат час за обзор онлайн.

Останалите, където нарастването е доста, работят без непокътнат час, а водачите идват на място за теста и чакат да им пристигна редът.

В столицата към момента има места, където таксата за обзор на колата е на същата стойност като предходната година. В кварталите „ Люлин “ и „ Младост “ водачите могат да минат ГТП за 44 лева на кола, в случай че създадат резервация онлайн. В други сервизи пък вършат обзор на газовата уредба гратис. Цената на услугата другояче е над 50 лв..

Само в София записаните коли са 1 млн., като тези, които са в придвижване, би трябвало да минават всяка година механически обзор. Изключение вършат новите, на които се прави инспекция на третата година, по-късно на петата, оттова насетне прегледът става годишно обвързване.

Годишният механически обзор стартира със сверяване на регистрационните номера, VIN и друга документи, с цел да се удостовери, че става дума за същия автомобил, за който се подават и документите. След това се прави инспекция на техническото положение, която включва тест за редовност на системи и детайли. Те са спирачна система, окачване, положение на осите, колелата, джантите, кормилна уредба, в това число и серво, рама и каросерия, светлини на автомобила и влияние върху околната среда. Когато бъде открита нередовност, от контролния орган издават наставление за премахване на казуса. Това би трябвало да се случи в 14-дневен период, след което следва второстепенен обзор на МПС-то в същия пункт. Тогава към този момент се прави обзор единствено на тази система или съставен елемент, при който е открито разминаване с нормите. 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР