Годишният статистически бюлетин на Агенцията за обществени поръчки (АОП) остави

...
Годишният статистически бюлетин на Агенцията за обществени поръчки (АОП) остави
Коментари Харесай

Фирма от Пловдив е шампион със 182 млн. от обществени поръчк...

Годишният статистически бюлетин на Агенцията за публични поръчки (АОП) остави за пръв път Община Пловдив отвън топ 10 на най-големите възложители по Закон за обществените поръчки. През 2021 година Варна съвсем догони София по мярка на обществените разходи. Въпреки скромните разходи на локалната община, най-голямата компания - реализатор на публични поръчки, е точно от града под тепетата.

През миналата година Община Пловдив е упълномощила поръчки с подписани контракти за 97 542 440,77 лв.. Макар и това да е един от най-сериозните резултати на града, за пръв път от пет години Пловдив остава отвън най-големите възложители, като заема мястото в подножието на топ 10.

Общият брой на договорите през измината година пък е 132, което

вади Пловдив пък отвън топ 15

по този индикатор, което също се случва за първи път. За сметка на това процедурите по събиране на предложения и избор на реализатор на локалната администрация са измежду най-често пропадащите поради обжалвания и претенции за краткотрайно или непрекъснато прекъсване на процедурата (на 8-о място измежду всички възложители в страната с над 30 разнообразни поръчки за годината с тъжби в КЗК).

Въпреки това, през 2021 година, Пловдив е похарчил с близо 17 млн. лв. повече, спрямо миналата година, когато резултатът беше малко над 80 млн. лв., които през спешната 2020 година стигнаха за четвърто място измежду най-големите възложители, като тогава

градът под тепетата изпревари даже столицата

по размера на направените обществени разноски.



Най-големият възложител в страната за миналата година е Електроенергиен систематичен оператор ЕАД с близо 700 млн. лв. поръчки по Закон за обществените поръчки, второто място е за АЕЦ Козлодуй с 460 млн. лв.. Фирма от енергийният бранш приключва топ 3 - едно от сдруженията на ЧЕЗ-Разпределение АД е с публични поръчки за 245 млн. лв.. Общо трите сдружения минават 1,4 милиарда лв. разноски по Закон за обществените поръчки през 2021 година.

Що се отнася до останалите общини в страната, и София, и Варна записват голям скок през миналите 12 месеца. Столична община е в подножието на топ 3 с подписани контракти за 220 млн. лв. по публични поръчки. Веднага след нея пък е община Варна, която записва внушителните 170 млн. лв. през предходната година. Бургас остава зад Пловдив и заема 19 позиция с близо 73 млн. лв..

Анализът на данните за най-големите възложители в страната демонстрира, че районите харчат относително дребен % от общия дял на публичния запас. В топ 50 има едвам 10 общини - Столична, Пловдив, Варна, Бургас, Перник, Плевен, Стара Загора, Русе, Велико Търново и Благоевград. Общо те са упълномощили контракти за малко над 785 млн. лв., при общо близо 4,3 милиарда лв. от топ 50, което значи, че общините имат под 18% дял от всички обществени разноски.

На другият полюс пък се оказва пловдивския бизнес.

Може би изненадващо за мнозина -

най-големият реализатор през 2021 година е от Пловдив

и това е компанията " Променергомонтаж " АД.

Тя е първенец в усвояването на пари от публични поръчки през предходната година.

Компанията " Променергомонтаж " АД, която е получила контракти за 182 млн. лв., е благосъстоятелност на братята от Девин Мирен и Кремен Красини. С друго свое сдружение - " Красин " ООД, родопчаните са спечелили публични поръчки за още 162 млн. лв. през предходната година.

Любопитното е, че през 2020 година целият оборот на " Променергомонтаж " АД е едвам 18,6 млн. лв. - 20 пъти по-малко от заработеното посредством публични поръчки през 2021-ва.

Най-големите възложители предходната година са най-вече компании и държавни структури в областта на енергетиката и електроразпределението.

Братята Красини влизат в строителството като алпинисти със специализация в обслужването на високи уреди и здания. Постепенно печелят позиции в бизнеса с построяването на елсистеми и съоръжения, преносни и разпределителни мрежи, изследване, планиране и строителство на енергийни обекти.

Красини са измежду любимците на предходните ръководещи. В годините са показали доста положителни взаимоотношения с представители на локалната власт в Смолян и депутати от района.

През предходната година тя е получила контракти за 182 млн. лв., макар че през 2020 година има 10 пъти по-малък оборот от едвам 18,6 млн. лв.. Фирмата е благосъстоятелност на братята Мирен и Кремен Красин, съгласно данните в Търговския указател. Двамата братя влизат в топ 10 с още една тяхна компания - „ Красин “ ООД, която е записана в Смолян и е получила публични поръчки за 162 млн. лв. през предходната година.

Друга пловдивска компания - „ Интеркомплек “ ООД с главен притежател Гаро Узунян, също е измежду най-големите реализатори в страната с контракти за 132 млн. лв. през миналите 12 месеца. Малко над 124 млн. лв. пък е осъществила друга локална компания - „ Електролукс Табаков и синове “ ООД. В топ 50 на компаниите с най-сериозни доходи от общестени поръчки през 2021 година има още две пловдивски сдружения от ИТ бранша - „ Стемо “ ООД с 50 млн. лв. и „ Сиенси “ АД с 37 млн. лв..

И локални компании с над 100 млн. лева от публични поръчки през предходната година работят най-вече с огромните компании в областта на енергетиката и електрическата енергия. Любопитното е, че единствено до преди 2 години в топ 10 на най-големите реализатори имаше най-вече компании в областта на пътното и публично строителство, до момента в който в този момент преобладаващият дял (общо 8 от топ 10) е на сдруженията, които извършват разнообразни поръчки по СМР, доставки или даване на услуги за държавния енергиен бранш.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР