Годишният ръст на цените на жилищата в Ирландия достигна 8.6%

...
Годишният ръст на цените на жилищата в Ирландия достигна 8.6%
Коментари Харесай

Цените достигнаха 3-годишен ръст

Годишният растеж на цените на жилищата в Ирландия доближи 8.6% през юли тази година по отношение на същия месец на предходната. Това е най-бързото повишаване, което се следи на пазара за последните 3 години. Това е със 6.9% повече по отношение на юни 2021 година Последните данни на Националния статистически институт (CSO) демонстрират, че цените не престават да порастват на фона на фактори свързани с пандемията, като да вземем за пример увеличение на спестяванията. Най-силен растеж се следи в Северна Ирландия.

Цените на парцелите в Дъблин се покачиха с 8.1% през юли на годишна база, а отвън рамките на столицата – 9.1%. Сделките с недвижими парцели краткотрайно бяха прекъснати по време на първия локдаун, само че мощно се покачиха след анулацията на рестриктивните мерки. Ниските лихвени проценти по ипотечните заеми, търсенето на по-големи парцели по време на пандемията и натрупването на спестявания са главните фактори, които дефинират покупателната интензивност. Броят на покупко-продажбите регистрира 10% растеж през юли по отношение на юни, достигайки 3822 броя, на обща стойност 1.3 милиарда EUR. Купувачите са плащали приблизително по 310 641 EUR. Средната цена в Дъблин е била 479 454 EUR. Тя е и най-висока по отношение на всички останали ирландски градове и райони. Най-висока междинна цена е записано в графство Дън Лъаре Ратдаун – 649 916 EUR. Най-ниски междинни стойности са регистрирани в южен Дъблин – 391 652 EUR.

Средният Изток остава най-скъпото място за придобиване на парцел в Ирландия, отвън Дъблин – 329 028 EUR. Най-скъп окръг остава Уиклоу със междинна цена от 412 396 EUR. „ В интервала до идването на ковид годишно растежът на цените при жилищата гладко спадаше – от 13.4% през април 2018 година до 0.9% през март 2020 година В същото време растежът на цените остава въздържан по време на огромна част от 2020 година Едва през тази година се следят фактори, които могат да доведат до ускорение на растежа “, разясняват медиатори данните на CSO.

„ Проблемът с достъпността, „ паническите “ покупки и популяризирането на работата от къщи, могат да изиграят определяща роля при настоящите трендове на растеж в цените “, споделя основният икономист на KBC Bank на Ирландия Остин Хьюз.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР