Годишният финансов отчет на Държавна агенция Държавен резерв и военновременни

...
Годишният финансов отчет на Държавна агенция Държавен резерв и военновременни
Коментари Харесай

Държавният резерв отчел погрешно милиони левове несъбрани вземания пред Сметната палата

Годишният финансов доклад на Държавна организация " Държавен запас и военновременни ресурси " не дава вярна и почтена визия за финансовото положение и имуществото ѝ към 31 декември 2016 година Това е заключението в одитния отчет на Сметната палата, която през вчерашния ден разгласи, че отхвърля да завери годишния финансов доклад на организацията.

Какви са нарушаванията? Става въпрос за погрешно регистрирани несъбрани вземания на организацията в размер на десетки милиони левове, коментират от Палатата. Липсата на разбор и изясненост кои вземания са събираеми, кои са мъчно събираеми, кои не могат да бъдат събрани, да вземем за пример заради изминал давностен период или изгубени правосъдни каузи, трансформира задачата по разгадаването на действителното финансово положение на ДА ДРВЗ в невъзможна за решение.

Одиторите установяват 12 отклонения, които оказват въздействие върху достоверността на годишния финансов доклад (ГФО). Последните три от тях са и най-сериозните.

В териториалната дирекция в Плевен по сметка " Провизии за непублични вземания против локални лица (приходно-разходни позиции) “ са осчетоводени като коректив суми в размер на 2 317 908 лева Вземанията са отписани през 2015 година, само че провизиите не са сторнирани от съответните сметки от подгрупа „ Сторнирани (възстановени) хранителни запаси за вземания “. С размера на отклонението погрешно e бил повишен код " Други вземания " от актива и занижен код " Прираст/намаление на чистите активи за интервала " от пасива на салдото. Неправилно е бил повишен код " Разходи за хранителни запаси за вземания “ от доклада за приходите и разноските, пишат от Палатата.

В различен случай вземания по издадени от ръководителя на Агенцията и влезнали в действие наказателни постановления са осчетоводени по сметка „ Вземания от други дебитори – локални лица (приходно-разходни позиции) “, вместо по сметка „ Вземания от налози, осигурителни вноски, такси и административни санкции и наказания “. Вземанията са предявени за наложително събиране от Национална агенция за приходите. При осъществената инвентаризация на активите и пасивите към 31.12.2016 година на държавната организация салдото по сметката не е доказано от Национална агенция за приходите.

Одитният екип няма убеденост, че обществените вземания по наказателни постановления са класифицирани вярно и са показани правилно в актива на салдото, се споделя в отчета на СП.

Освен това в териториалните дирекции на организацията в Бургас, Враца и Пловдив за подлежащи на провизиране несъбрани вземания в размер на 48 858 845 лева, зародили през интервала 1992 година - 2015 година, не са начислени хранителни запаси за събираемост.

В дирекциите във Враца и Пловдив вземания в размер на 59 871 234 лева, зародили през интервала 1993 година - 2007 година, са класифицирани като мъчно събираеми и за тях са начислени хранителни запаси в размер на 50% от цената им, вместо за вземания с изминал давностен интервал от 10 години да се приложи друг метод за установяване на приблизителна оценка, се споделя в отчета.

Останалите случаи касаят доста по-малки суми. Например в дирекцията в София при отписване на вземания на стойност 855 489 лева погрешно е дебитирана сметката „ Приходи от административни санкции и наказания “, вместо сметката „ Отписани други вземания (приходно-разходни позиции) от локални лица “. При друго отклоняване разноски за застраховки в централното ръководство в размер на 61 400 лева, отнасящи се за идващ регистриран интервал, са осчетоводени погрешно по сметка " Разходи за обезпечаване ", вместо по сметка " Доставчици по задатъци от страната ".

Отклонение, за което Сметната палата са уведомили Национална агенция за приходите, касае контракт за конвенция сред Агенцията и " Зърнени храни ". Съгласно него Агенцията се задължава да заплати на " Зърнени храни " 413 400 лв. (без ДДС) обезщетение за вреди, против което сдружението да издаде фактура.

Върховната одитната институция е изпратила одитния отчет и мнението за отхвърли за легализация на доклада на Държавния запас и в Комисиите по бюджет и финанси и по икономическа политика в Народното събрание, а също и в Министерския съвет. Предстои да забележим дали законодателната и изпълнителната власт ще осъществят надзор. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР