Годишни инвестиции възлизащи на 5,7 трилиона долара са необходими за

...
Годишни инвестиции възлизащи на 5,7 трилиона долара са необходими за
Коментари Харесай

5,7 трилиона долара е цената на глобалния енергиен преход до 2030 г.

Годишни вложения възлизащи на 5,7 трилиона $ са нужни за реализиране на задачите на световния енергиен преход до 2030 година Това демонстрира отчет на Международната организация за възобновима сила (International Renewable Energy Agency - IRENA), който ще бъде показан по-късно през днешния ден в Берлин и забелязан авансово от ДПА. 

В отчета се предвижда, че тази сума е нужна за реализиране на задачата, контрактувана в Парижкото съглашение за климата от 2015 година - ограничение на световното стопляне до 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните равнища.

" Постигнатото в региона на енергийният преход към момента е надалеч от верния път и, в случай че не предприемем радикални стъпки през идващите години, опцията за реализиране на световните климатични цели ще бъде понижена или даже унищожена ", сподели генералният шеф на Международната организация за възобновима сила Франческо Ла Камера. 

Наред с бързия напредък в бранша на възобновимата сила, забележителните усъвършенствания в енергийната успеваемост и електрификацията на продуктите за последна приложимост (като електрически коли и термопомпи) са измежду стъпките, които организацията показва като нужни за стимулиране на смяната, предава Българска телеграфна агенция. Въпреки че вятърната и слънчевата сила водят до нови вложения в енергийния бранш, индустрията и крайните консуматори към момента постоянно употребяват газ, до момента в който петролът господства в транспортния бранш. 

Според изследователския отчет е належащо по-засилено потребление на водород, биомаса и геоложко предпазване на въглероден диоксид посредством инжектирането му в дълбоки подземни пластове от порести скали, покрити с непромокаеми скали, по метод, който подсигурява, че газът не изтича в атмосферата. 

Експертите на организацията преглеждат стратегиите за подкрепяне, свързани с епидемията от ковид, като пропусната опция, тъй като единствено 6 % от 15-те трилиона $, изразходвани от страните от Г-20, са вложени в удобна за климата сила през последните две години. 

Производството на сила по метод, удобен за климата, може да генерира 85 милиона нови работни места до 2030 година, което надалеч надвишава 12 милиона работни места, съкратени в бранша на изкопаемите горива, а възобновимите източници могат да оказват помощ на страните да се освободят от зависимостта си от импорт на изкопаеми горива. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР