Годишната потребителска инфлация в Китай се е увеличила с най-бавния

...
Годишната потребителска инфлация в Китай се е увеличила с най-бавния
Коментари Харесай

Забавянето на инфлацията в Китай смекчава натиска върху цените по света

Годишната потребителска инфлация в Китай се е нараснала с най-бавния си ритъм от година през февруари. Това се случва с помощта на намаляване на разноските за хранителни артикули и алармира, че повторното отваряне на страната няма да усили световния инфлационен напън.

Индексът на потребителските цени се увеличи с 1% предишния месец по отношение на година по-рано, заяви Националното статистическо бюро в четвъртък. Освен, че показателят доближи най-ниското равнище от февруари 2022 година, то е и много под прогнозите на икономистите.

В композиция с продължаващата дефлация при индустриалните цени, също регистрирана в четвъртък, данните демонстрират, че ценовият напън не е спънка за повече дейности на държавното управление в поддръжка на икономическото възобновяване от Коронавирус спирането, считат анализатори, представени от Reuters. 

Правителството си слага за цел годишната инфлация през 2023 година да бъде към 3%.

Спадът в растежа на потребителските цени се дължи на

отдръпването на търсенето след празниците, както и на огромното пазарно предложение “, сподели Дун Лиджуан, старши статистик в статистическото бюро.

Скромната статистика за инфлацията идва дни след слабите данни за търговията през първите два месеца на тази година. Те хвърлиха нови подозрения върху силата на икономическото възобновяване на Китай и повдигнаха нови въпроси за това дали премахването на контрола върху Коронавирус единствено по себе си ще бъде задоволително, с цел да върне растежа на Пекин в мечтаната траектория.

Икономистите като цяло обаче не чакат огромни промени в паричната политика тази година. Правителството понижи условията за банкови запаси два пъти предходната година, с цел да подтиква стопанската система.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР