Години преди да започне авантюрата си в Украйна Русия е

...
Години преди да започне авантюрата си в Украйна Русия е
Коментари Харесай

Смърт от въздуха: привършват ли високоточните ракети на Русия


Години преди да стартира случката си в Украйна Русия е почнала да се запасява с електроника за високоточните си ракети. Това е едно от вероятните пояснения за продължаващия масиран съветски ракетен обстрел в Украйна.

Опашка на ракета стърчи от земята покрай неотдавна освободеното село Закитне в Украйна

Дълго време преди нахлуването си в Украйна по всяка възможност е складирала микрочипове и технологии, нужни за основаването на високоточни ракети. Това написа в свой анализ частната компания за военно разузнаване " Джейнс ", представен от американския вестник " Ню Йорк Таймс ".

Според разбора Русия е почнала да натрупа въпросните технологии още преди няколко години. Отбелязва се, че доста от съставените елементи им се употребяват и за цивилен цели, тъй че Кремъл, макар наложените наказания, е съумял да си ги набави посредством трети страни или пък от частни лица.
Редакцията предлага
Още преди началото на Русия е нараснала производството на " Искандер ", " Калибър " и крилати ракети. Натрупаните ресурси служат за попълване на намаляващия ѝ боеприпас, показват от " Джейнс ". " Те евентуално се създават и сега, защото стопанската система е на ръба на военното състояние и доста фабрики, свързани с съветския военно-промишлен комплекс, работят на три смени, даже през уикенда ", е заявил анализатор на частната разследваща компания.

Кое още разрешава на Русия да продължава обстрела си?

Още от пролетта американското Министерство на защитата допуска, че Кремъл изпитва дефицит на високоточни ракети и че съветските ресурси се изчерпват относително бързо. Същото умозаключение направи обществено и английското разузнаване през есента. Украинският министър на защитата Олексий Резников разгласи през октомври, че Русия е използвала съвсем 70% от предвоенните си ракетни ресурси. В резултат от това, съгласно него, Москва разполагала единствено с 609 сходни ракети. Нито една от тези оценки и калкулации не могат да бъдат доказани от независим източник. 

Материалът на " Ню Йорк Таймс " изброява общо 4 вероятни аргументи, заради които Русия е способна да продължи с огромните си. В допълнение към насъбраните ресурси отпреди войната и Северна Корея за оръжия, разгласи американският боен министър Лойд Остин. " Мисля, че тези страни евентуално им дават някакви количества ", счита той. И двете страни публично отхвърлят да доставят Кремъл с оръжия.

Запаси и за възможен спор с НАТО?

Третото пояснение е, че Русия е нараснала потреблението на ракети за противовъздушна защита при своите офанзиви. Украинските военновъздушни сили оповестиха, че на 17 ноември Русия е изстреляла най-малко 10 зенитни управляеми ракети по близки до фронтовата линия градове. Тяхното потребление не по предопределение, а против цели на земята, е една от индикациите, които карат западни военни чиновници и специалисти да допускат, че и други стандартни нападателни оръжия понижават, разяснява американското издание.

Пред " Ню Йорк Таймс " анализатори са позволили още, че Русия поддържа и ресурс от ракети и друго въоръжение за случай на възможна война с НАТО.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР